osłona półosi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

osłona półosi

Postprzez czerja niedziela, 10 września 2006, 08:25

A konkretniej z lewej strony od strony skrzyni biegów!ponoć osłona ta jest razem z jakimś łożyskiem?dopiero zaczęło u mnie przeciekać ale myślę że nie ma na co czekać więc jeśli ktoś coś na ten temat wie to poproszę o rady jak tam jest z robocizną i jakie koszty mogą być?
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez czerja wtorek, 12 września 2006, 18:55

wychodzi na to że nikt tego jeszcze nie naprawiał!może to i dobrze...
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KiK środa, 13 września 2006, 07:02

czerja, masz szansę przetrzeć szlak ;) :lol:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez czerja niedziela, 17 września 2006, 12:39

chyba tak!narazie jestem po zakupie takowej osłony która jest rzeczywiście z łożyskiem!cena tego cacka jest zawrotna i kosztuje 42.50 po upuście!po niedzieli będę wymieniał jeszcze tylko muszę dokupić olej do skrzyni bo napewno trzeba będzie dolać!wrażenia oczywiście opiszę!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez czerja wtorek, 19 września 2006, 19:13

a więc naprawione!
początek od strony koła nie opisuję bo to już przerabiane było na forum kilka razy,kiedy już mamy przegub na wierzchu to odkręcamy trzy śruby na metalowej osłonie przy skrzyni,tutaj należy wspomnieć o tym by podłożyć miskę pod skrzynię bo po odkręceniu tych śrub wycieka nam olej,osłona odkręcona to cała półoś nam wychodzi i na warsztat,półoś jest zakończona czymś co nie potrafię nazwać ale to coś trzeba zbić z półosi i jest to chyba najbardziej kłopotliwa część naprawy,to coś jest na wieloklinie stożkowym więc troszkę trudno,tym bardziej że to coś sprawia wrażenie kruchego,gdy uda nam sie wreszcie zbić to zrywamy opaskę z osłony gumowej i całość ładnie schodzi,zakładamy nową osłonę z łożyskiem i nabijamy do momentu aż dojdzie do rowka na półosi,następnie zakładamy opaskę i nabijamy to coś co powinno być na końcu półosi schowane w skrzyni,składanie jest duuuuużo prostsze,póżniej wkładamy końcówkę do skrzyni,przykręcamy metalową osłonę i wlewamy olej(ja akurat wlałem ELF syntetyk} i po kłopocie,całość naprawy trwała ok. 1godzinki łącznie na pogaduszki z kolegami.
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez PanKot środa, 20 września 2006, 06:15

Fajnie opisałeś.
Czytając ten wątek uświadomiłem sobie, że jeszcze nie zmieniałem oleju w skrzyni biegów. Nawet nie wiem gdzie są korki spustowy i do nalewania.
Więc - gdzie są?
Muszę sie za to wziąć jeszcze przed zimą.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK środa, 20 września 2006, 06:42

Plus - niezły opis :D
Minus - brak dokumentacji zdjęciowej :evil:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez czerja czwartek, 21 września 2006, 20:12

korek spustowy - nie wiem,nie pamiętam bo po odkręceniu tej osłony olej wyleciał i nie wcale przez korek spustowy :D
a do nalewania to jest od strony kierowcy z przodu,w orginalnej butelce z olejem do skrzyni jest fajny lejek razem z tą butelką :!:
niestety dokumentacji zdjęciowej nie ma bo miałem strasznie brudne ręce :D a swoją drogą to zapomniałem o takowej :(
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam