1,5 dci czasami nie odpala

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

1,5 dci czasami nie odpala

Postprzez mirek182 sobota, 8 marca 2014, 16:23

Witam, jestem nowym posiadaczem kangura i jeszcze nierozeznanym w jego bolączkach. W moim egzemplarzu pojawia się problem odpalania silnika. Jedna sytuacja rano na zimnym silniku, kilkukrotne kręcenie rozrusznikiem nie pomogło, dzisiaj po przejechaniu 40 km i przerwie pół godzinnej - czyli jeszcze ciepły - też nie mógł zapalić. W obu przypadkach pomogłem sobie ... plakiem w kolektor dolotowy i odpalił bez przeszkód :/

Czytałem, że może być odpowiedzialny za to :
- czujnik położenia wału - prośba o zlokalizowanie go w silniku 1,5 dci i podania wartości oporu - to bym go sobie sprawdził
- przekaźnik główny w skrzynce bezpieczników - też bym prosił o dokladniejszy opis który to
- może jakieś inne sugestie ?

Dodam, że mam u siebie jakiś czerwony guzik koło klem akumulatora - coś jak wyłącznik napięcia ? - co to jest i czy to nie może być problem ?

pozdrawiam
Mirek
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: 1,5 dci czasami nie odpala

Postprzez max sobota, 8 marca 2014, 21:46

Podłącz tester i zobacz co pokazuje :)
Ten czerwony "nypel" to czujnik zderzeniowy - wyłącza zasianie podczas kolizji.
Strzlam... wtryski :) Zrób próbę przelewową :) Opisane na forum, na yt też znajdziesz jak to zrobić :)
kangoo 2003 1.5dCi 48kW K9K 704 "kaleido"
"... nie myli się tylko ten co nic nie robi"
max
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 9 marca 2014, 09:04

Czujnik położenia wału jest na górnej części obudowy sprzęgła na styku z blokiem. Nie wiem jak w dieslu,ale w benzynie opór powinien sięmieścić pomiędzy 200-270 Ohm.
W dCi jest jescze czujnik położenia rozrządu i on tez często odpowiada za trudy z uruchomieniem.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez mirek182 niedziela, 9 marca 2014, 20:10

Co do wtrysków nie jestem pewien, powinien chyba wówczas ogólnie słabo palić jeśli dobrze myślę, w dodatku nie dymi, jest mocny jak na 82KM i ogólnie jak już zapali to nie czuję problemów z silnikiem. Na ten moment nie zapalił dwukrotnie przez tydzień ciągłego użytkowania.

co do czujników postaram się jutro je zlokalizować, wyczyścić i pomierzyć. Dam znaka co i jak.

a tak przy okazji mam pytanie, bo mam z dawien dawna ELM 327 i leży zapomniany w szufladzie ... jestem w stanie coś podziałać nim w samochodzie - na jakich programach najlepiej pracuje z naszymi kangurkami ? :)

pozdro
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez max niedziela, 9 marca 2014, 21:55

Co do wtrysków nawet nie wiesz jak się mylisz :) Nowa generacja silników, wtrysków stawia przed nimi inne wyzwania niż wcześniejsze konstrukcje. Na odległość nie da się naprawiać - podłącz tester, przedstaw się z problemem i dostaniesz więcej informacji :)
max
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez mirek182 poniedziałek, 10 marca 2014, 10:18

Dzięki max, w takim razie próba przelewowa zrobiona i wyniki są następujące. Na każdym wtrysku przelew praktycznie wydaje się byc taki sam, na przelew założyłem wężyk przeźroczysty, chyba 4ke i wzrost słupka paliwa średnio 1 cm na 1 sekundę. Po sciągnieciu wężyka nie leje z wtrysku strumieniem a schodzą z końcówki kropelki ropy. Nie wiem czy zmierzyć objętościowo ile ml w ciągu np. minuty przelewa wtrysk czy taki opis wystarczy do diagnozy ?

... swoją drogą dzisiaj pali od strzała :/
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez max poniedziałek, 10 marca 2014, 20:39

Próba przelewowa wtryskiwacza powinna trwać co najmniej minutę. Najlepiej jest auto kręcić rozrusznikiem bez odpalenia (z racji ryzyka uszkodzenia proponuję odpalić i zostawić na biegu jałowym). Przelew wtryskiwacza powinien wynieść do 10ml paliwa z przelewu. Parametr idealny. Jak będzie miał 20 to powinien jeszcze odpalać, ale przy 40+ bankowo ma problemy z odpałem. Musisz zlać i zobaczyć ile to w ml.
Ale skoro mówisz że jest równo, raczej mało to podłącz tester - może problem zanotował komputer i podpowie gdzie szukać. Będzie najszybciej. Bo badać poszczególne elementy samochodu który czasem odpala, czasem nie to może jednak zająć. Stawiałem że sprawa będzie się pogłębiać (wtryski), ale skoro odpala od 1szego przekręcenia rozrusznikiem to może być coś innego :)
max
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez mirek182 poniedziałek, 10 marca 2014, 21:38

na weekend planuję wymianę rozrządu więc od razu sprawdzimy co komputer zanotował - w wolnej chwili sprawdzę jeszcze ile tego paliwa na przelewie jest po 1 minucie bo nie ma z tym dużo roboty. Tak jak mówiłem ogólnie pali super, w 95% przypadków - ciepły, zimny nie ma znaczenia. Chciałem dzisiaj przeczyścić czujniki położenia wału i rozrządu ... ale jak zobaczyłem jakie do nich dojście to chęć do roboty przeszła :)
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez mirek182 poniedziałek, 14 lipca 2014, 18:23

trochę spóźnione ale tak: mechanik podpinał samochód pod komputer w poszukiwaniu błędów i czysto - co do wtrysków poradził najpierw jakiś dodatek do paliwa i obserwować jeśli nie zdarza się często ... w sklepie do ciężarówek kupiłem dodatek litrowy coś za około 30 zł - starcza chyba na 1000 l - to tak z pamięci orientacyjne wartości - w każdym razie wychodzi tanio i ... działa jak na razie. Od tego momentu przejechałem dobre kilka baków i ani jednego problemu z odpaleniem. Nie wiem na jak długo ten zabieg wystarczy ale na razie jest ok.
mirek182
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam