Nierówna praca silnika i miganie świateł ?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Nierówna praca silnika i miganie świateł ?

Postprzez okimaxi niedziela, 7 lutego 2010, 14:22

Witam mam taki problem z swoim kangoorem a mianowicie Po zapaleniu gdy jest jeszcze silnik zimny to pracuje tak nie równo raz szybciej raz wolniej równolegle światła przygasają i się rozjaśniają - co to może być ??? jak wyłączę światła to jest oki silnik fajnie pracuje, jak sie zagrzeje to też jest oki.
silnik 1,9d. 2003r. przebieg 205tyś bierze ciutkę olej.
Kangoo daje rade :)
okimaxi
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Nierówna praca silnika i miganie świateł ?

Postprzez branio niedziela, 7 lutego 2010, 14:29

Sprawdź ładowanie
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal1504 środa, 10 lutego 2010, 08:08

wygląda jakby alternator mocno obciążał zimny silnik, sprawdź czy na zimnym silniku lekko obraca się alternator czy łożysko nie łapie
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

1,5 dCi Oasis 70 KM 2007 Klima, hak, radio CB
Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Ludwin środa, 10 lutego 2010, 20:25

Może też być wina akumulatora, jeżeli jest już stary, tak miałem w Hyundaiu, może też być za słabe ładowanie tak jak pisał Branio, sprawdz miernikiem, powinno być 14,3 V o ile dobrze pamiętam.
Ludwin
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Tomazs czwartek, 11 lutego 2010, 14:04

Sprawdź czy przewód masy jest dobrze podłączony :idea: .
Kangoo 1,5DCI 80KM Privillege, 2003r.
Tomazs
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez okimaxi czwartek, 11 lutego 2010, 16:13

Witam byłem wczoraj sprawdzić ładowanie - powiedzieli że jest książkowe. Pomiar robił od rozruchu do kilku minut po zapaleniu, jak zapaliłem to volty spadły do około 11,8 potem stopniowo ładowanie rosło do 14,2 - 14,4 tak się wahało po jakiejś minucie i tak się utrzymywało, nawet na włączonych światłach radiu i dmuchawie od ogrzewania na ful. Powiedzieli że na początku rozrusznik troszkę rozładowuje akumulator a potem stopniowo alternator ładuje a jak włączę światła to alternator robi obciążenie na silnik i dlatego tak, mam niby czekać po zapaleniu parę minut aby się "silnik zagrzał bo to diesel" wtedy się wszystko ułoży ładowanie akumulatora i ma być dobrze kazali mi raz w miesiącu podpiąć akumulator do ładowania najlepiej na 24godzin, " teraz jest zima i jest na minusie do tego jeździ się cały czas na światłach i akumulator jest niedoładowany jak powinien". koszt "0zł" aż się zdziwiłem. Łożysk nie sprawdzałem alternator pracuje cichutko ale to też sprawdzę. I gdzie się znajduję w kangoo masa silnika bo jej nie widzę dookoła silnika. ????
okimaxi
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez rageous piątek, 26 lutego 2010, 10:45

Mam to samo, tyle że w clio 1.9d.
Problem jest w grzaniu świec, które po zapaleniu jest włączone nawet do 3-4 minut. Jak silnik osiągnie temperaturę to przekaźnik zostaje wyłączony i napięcie wraca do 14V. Ja poprostu po nocy zapalam i czekam 2-3 minuty żeby się nagrzał.
rageous
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez okimaxi wtorek, 22 lipca 2014, 16:16

Witam korzystając z okazji i jako że po jakimś czasie padł alternator kupiłem na szrocie drugi i zmieniłem okazało się że to była wina alternatora wszystkie objawy zniknęły, po rozebraniu alternatora komutator był już bardzo starty i nawet wymiana szczotek by nic nie dała. Pozdrawiam
okimaxi
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam