No tak,
tego typu opisów jest w sieci conajmniej kilkanaście.
Ale...
z 1 i 3 linku nie wynika nic,
z 2 linku wiadomo tylko że Reinf = XL (nic nie piszą jak to się ma do C)
W dodatku to jedyne miejsce w sieci gdzie tak twierdzą, inni tego nie potwierdzają.
Nadal nie mam pojęcia co to jest tak naprawdę Reinf, XL, C. Jak jest ta opona wzmocniona, po co jest wzmacniana, jak to wzmocnienie ma sie do nośnosci i kiedy którą należy stosować.
Są 2 oponki oznaczone
1) 85 T
2) 85 T XL
Nośnosć niby taka sama, prędkość maksymalna także, tylko to XL. Ta druga niby wzmocniona. Tylko co znaczy wzmocniona ?
Kiedyś myślałem że wzmocniona tzn o podwyższonej nośnosci. Teraz widzę że jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Więcej ładunku nie zabiore bo nosność opony nie zmienia się i jest jaka jest.
W.g. przedstawianej tu teorii obydwie mogę zastosować w swoim dostawczym skoczku, to po co dopłacać do z reguły droższej opony XL, o szarpaniu się na C nie wspomnę.
Gdzieś na jakiejś stronce, której teraz wygooglać nie mogę wyczytałem ze owo wzmocnienie (które Reinf, XL, C ?) tyczy się części bocznej opny. Niestety autor napisał tylko tyle. Nadal nie wiem po co wzmacnia się bok opony i kiedy takową oponę nalezy stosować. Nie wiem także czy wzmocnienie które autor miał na myśli to Reinf, XL czy C.