zamek drzwi kierowcy - nie blokuje

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez kreto środa, 4 lipca 2007, 21:48

I ja wątku nie zakładam ale też miałem problem z drzwiami tylnymi prawymi.
Przez 2 tygodnie od zakupu auta zamykałem centralnym nie wiedząc, że te drzwi się nie blokują!! 8O Owszem dzyndzel jakoś tak dużo wystawał ale opuszczał się trochę wiec nie sprawdzałem.
A to jak się z tym uporałem:
Odkręciłem śrubkę pod klamką, wypiąłem linkę z klamki, odpiąłem plastikową tapicerkę :) i zacząłem kombinować. Co ciekawe dzyndzel nie był zasysany na dół jak dociskałem linki do karoserii. Okazało się, że jakiś matoł przeciągnął linkę od klamki zewnętrznej zamiast z przodu drucików trzymających dzyndzel to z tyłu. A te druciki mają specjalne przełamanie w tym celu. Więc linka przeszkadzała. Jak dodatkowo siknąłem WD40 do pancerza linki dzyndzla to wszystko zaczęło pięknie działać.
Myślę, że w przednich drzwiach też można przesmarować pancerze.
kreto
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Arkadek czwartek, 5 lipca 2007, 17:26

Lucass napisał(a):Klej epoksydowy dwuskładnikowy (nie jakieś tam kropelki) sklei wszystko i wszędzie!
Jeśli będziesz miał problemy technologiczne wymontuj, sfotografuj, zamieść zdjęcia. Coś doradzimy :D

Nie jest prawda, ze klej epoksydowy sklei wszystko i wszedzie, szczegolnie w samochodzie nie mozna nim skleic prawie zadnego plastiku, mozna nim polepic ale nie skleic, kropelka natomiast nawet polepic sie nie da, wiekszosc plastikow to ABS a tego trzeba "spawac" na goraco. Absolutnie nie polecalbym lepic czesci od mechanizmu zamka, moze sie zdarzyc, ze oknem trzeba bedzie wchodzic :lol:
Pozdrowienia
Arkadek

Fajowa Renata 1.9D, 1998
Arkadek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez dempsej środa, 3 października 2007, 13:29

Podepnę się pod temat.

Centralny w drzwiach kierowcy nie zamyka ani nie otwiera, przycisk i kluczyk działają. Silniczek też działa, bo grzybek drga, ale nic poza tym.

Właśnie jestem w trakcie rozbiórki drzwi ;], silniczek kręci, więc elektrycznie jest OK. Zastanawia mnie tylko budowa tego siłownika w środku, otóż silniczek napędza małe plastikowe kółeczko, które z kolei napędza wajchę. Wajcha ta jest dwu częściowa, więc albo tak ma być, albo się ułamała. Nie wiem jak to powinno wyglądać.

Za moment podrzucę fotki, a Wy myślcie teraz za mnie :PPPPP
ObrazekObrazek
Był sobie zielony Kangur 1.5 dCi 80 KM + cośtam jeszcze, Privilege, klapa , ale pojechał w dobre ręce.
http://dempsej.deviantart.com, http://www.flickr.com/photos/dempsej/ - moje zdjęcia
dempsej
II Vice Kangoomistrz 2009
II Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez KangooMir środa, 31 października 2007, 13:00

No i gdzie te fotki . U mnie niestety ten sam problem . Z tym tylko wyjątkiem ,że dzieje sie to czasami. Raz działa raz nie . Prosze o fotki bo pewnie będe musiał rozbierać :cry: :cry:
Kangoorzyca 1,5DCI, 2003, 65KM,
niebieska samiczka z klimatyzowaną torbą
KangooMir
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw sobota, 3 listopada 2007, 10:17

U mnie zatarło się coś w mechanizmie sterujacym, a ze to jest w nowym kangoo "nierozbieralne", to trzeba bylo wymienic calosc. Niemniej podejrzewam, że gdybym miał trochę czasu, to dałoby się to zrobić. Jeśli ktoś z okolic Krakowa chce, to mam ten zepsuty zamek, więc można z niego coś zrobić.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez dominik sobota, 3 listopada 2007, 17:34

KangooMir napisał(a):No i gdzie te fotki . U mnie niestety ten sam problem . Z tym tylko wyjątkiem ,że dzieje sie to czasami. Raz działa raz nie . Prosze o fotki bo pewnie będe musiał rozbierać :cry: :cry:

ja tak miałem, pomogła oliwa na ruchome elementy, oczywiście po wyjęciu zamka
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KangooMir czwartek, 8 listopada 2007, 18:52

Dzięki za podpowiedzi - jeszcze nie miałem czasu na grzebanie w moich drzwiach . Usterka ustabilizowała sie i nie otwiera już permanentnie .
Zamyka za każdym razem :evil: :oops: ale nie chce otwierać . Może w sobotę będę miał trochę czasu i aura będzie sprzyjająca , zapas WD 40 JUZ ZGROMADZIłEM
Kangoorzyca 1,5DCI, 2003, 65KM,
niebieska samiczka z klimatyzowaną torbą
KangooMir
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam