relingi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez skarb środa, 3 stycznia 2007, 19:14

Relingi kupiłeś Rufu czy poprzeczki dachowe ? bo to zdecydowana różnica.
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez rufu środa, 3 stycznia 2007, 21:14

poprzeczki dachowe. W sumie to raczej nie ma różnicy przynajmniej jak chcesz coś wozić bo przeciesz na relingi trzeba założyć poprzeczki. Ja kupiłem specjalne do kangoo i jestem z nich zadowolony.
rufu
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czart1 środa, 3 stycznia 2007, 21:33

Nie wiem jak takie specjalne ale takie nieoryginalne BELKI firmy "FAPA"
strasznie wyją - huczą jak zużyte łożyska
Sam przed założeniem czytałem o tym na forum, poźniej o tym zapomniałem
a po założeniu przez jakiś czas miałem wrażenie,
że mam łożysko do wymiany,
a to mój nowy nabytek taki głośny.
2004, zielony, 1,2 16V BZ expression, tylna klapa

Wszystko jest jasne i klarowne jeśli się wszystko kręci
PRZEMEK gg#5480499
czart1
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skarb środa, 3 stycznia 2007, 21:38

Poprzeczki to "prawie" relingi tylko (przynajmniej) jak dla mnie to "prawie" to czyni kolosalną różnicę.

Poprzeczki są mnie nie potrzebne natomiast na relingi choruje tylko nie dam za nie w aso 350 za sztukę.

Samochód z poprzeczkami wygląda "prawie" jak z relingami ale dla mnie to zdecydowana różnica.

Nie chce nic wozić - chcę mieć relingi dla ładnego samowyglądania.

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez rufu środa, 3 stycznia 2007, 21:49

No jeżeli chodzi Ci o wygląd to co innego. Moim zdaniem relingi są po to żeby coś przewozić. Dla mnie to żaden bajer :)
rufu
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez rufu środa, 3 stycznia 2007, 21:51

Aha jeśli chodzi o huczenie to niestety trzeba się liczyć z tym, że niestety są pewne opory powietrza. Ja użytkująć inny samochód z orginalnymi relingami i poprzeczkami też podczas jezdy słyszę grające łożyska :)
rufu
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez brakp poniedziałek, 29 października 2007, 19:39

POMOCY!!
mam pewien problem i to poważny ponieważ wycofując z garazu zachaczyłem poprzeczka dachowa o rure i wyrwalo mi jeden zaczep a dokladnie pekł ten plastik ktory idzie od poprzeczki do dachu. czy moge takie coś kupić i jak sie to fachowo nazywa oraz w jakiej to jest cenie. Kangoo jest tegoroczny czyli 2007, prosze o szybko pomoc bo tu sie wazy moje zycie:P:P:P pozdrawiam
brakp
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 poniedziałek, 29 października 2007, 22:50

Witam
Podobają mi się relingi mam zamiar założyć i w związku z tym taki pomysł:
Na allegro można za niewielkie pieniądze(ok200zł) kupić relingi od na przykład passata(b5) mają one w stopkach czyli tych końcowyh mocowaniach otwory więc można je śmiało przykręcić do dachu skoczka.
Teraz problem długości: reningi nie są wykonane jako monolit. Jest to rura najczęściej trójkątna i na wcisk i klej mocowane są końcówki i podpórka środkowa.
Prawda jest taka że obruszając końcówki można je wyjąć z rur, rury skrócić no wymiaru końcówki ponownie założyć, ewentualnie lekko podgiąć rury żeby końcówki ładnie klapneły na dachu.
Co sądzicie o pomyśle
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass wtorek, 30 października 2007, 09:00

Pomysł dobry. Mogą się tylko pojawić problemy technologiczne :?
Nie wiem jaką długość mają relingi passata ale w skoczku rozstaw śrub to ok. 135 cm. Poza tym otwory przedni i tylni są w stosunku do siebie pod kątem na pewno większym niż w płaskim dachu passata. Dochodzi do tego krzywizna dachu skoczka. No i te wyprofilowane zagłębienia w których są otwory... :?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez bogdan02 wtorek, 30 października 2007, 09:36

Witam
Niekoniecznie passat, podałem taki przykład bo niiektóre relingi mają otwory a inne śruby w relingu na stałe. Długość to nie jest raczej problem bo można zostawić środkową podpórkę jśli taka występuje.
Krzywizna dachu też jest do przeskoczenia bo te rury nie są wcale takie sztywne (miałem okazje giąć taką, waże - łuk musi być o bardzo dużej średnicy np beczka).
Co do tych zagłębień to wystarczy zdystansować różnice powierzchni ładnie dociętymi podkładkami z czarnego plastyku lub twardej gumy.
Aktualnie rozglądam się na allegro za relingami i będę robił na swojego kangoo-ra.
Problem mam tylko taki że muszę mieć w srebrnym kolorze bo mam srebrny lakier i czerne coś mi się nie widzą.
Na wiosnę na pewno będę miał zobaczycie zdjącia i postaram się zrobić dokumentację.
Sorki że nie zaprezentowałem jeszce mojego skoczka ale jak zrobię ładne zdjęcia to napewno zaprezentujemy się szanownym kolegom.
pozdrawiam
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam