Ucikający ABS

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez KiK wtorek, 5 września 2006, 07:15

Marek, przez rok mieszkałem pod Krakowem ... ale ciiiiiiiiii ;) Bo mam takie ciche marzenie że kiedyś się w te rejony przeprowadzimy - tak na stałe :roll:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez cimek wtorek, 5 września 2006, 08:04

HU hu hu
Wiele ciekawych spostrzeżeń.
Co do amorków to faciu fantaziował - nie wiem po co oni robią te śmieszne pomiary - słyszałem, że pomiar zależy np. od ciśnienia w oponach i tp. itd. Kiedyś w Punciaku pojechałem na przegląd, samochód miał przejechane ok50 tyśków i maszynka pokazała prawie całkowitą sprawność amorkow (75-80%) a wózkiem bujało. Zmieniłem amorki na niemieckie Bilstany czy jakoś tak - różnica była kolosalna.
W teście łosia sprawował się genialnie. Ale to był mały samochód - i nie wiem jak jest w Kangoo bo jest cięższy, ma inną charakterystykę zawieszenia (jest bardziej miękki od Punto i bardziej konfortowy kosztem chybotania w zakrętach).
Czy możecie mi powiedzieć czy po wymianie amorków Kangoo stanie się sztywniejsze i lepiej będzie reagował na szarpnięcia kierownicy w tescie łosia.
Tak między nami - to amorki chciałem wymienić w pierwszej kolejności do momentu tego nieszczęśliwego badania diagnostycznego.Bałem się żeby mi nie poząbkowało nowych opon.
A właśnie jak tam amorki Kayaba-warte kasy-słyszałem, że z przodu można dać tylko olejówki a na tył gazowe?

pzdr
Cimek
torbacz 1,5 DCi 68 kM 2003
cimek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ wtorek, 5 września 2006, 08:26

Polecam gazowe Sachsy Advantage... mam i są rewelacyjne. Test łosia to małe piwko :P
Ale... i to trzeba dodać, że traci się na komforcie jazdy - coś za coś 8)
Autko trzyma się na zakrętach rewelacyjnie. Szybkie ruchy kierownicą, nawet przy dużej prędkości, zapewniają minimum bezpieczeństwa... bo z tak wysokim środkiem ciężkości to dużo zrobić się nie da... no chyba, że na innych springach. Można też zapodać rozpórkę na kielichy o ile ktoś lubi ostrą jazdę po równej drodze.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez cimek wtorek, 5 września 2006, 09:47

_ONE_ napisał(a):Polecam gazowe Sachsy Advantage... mam i są rewelacyjne. Test łosia to małe piwko :P
Ale... i to trzeba dodać, że traci się na komforcie jazdy - coś za coś 8)
Autko trzyma się na zakrętach rewelacyjnie. Szybkie ruchy kierownicą, nawet przy dużej prędkości, zapewniają minimum bezpieczeństwa... bo z tak wysokim środkiem ciężkości to dużo zrobić się nie da... no chyba, że na innych springach. Można też zapodać rozpórkę na kielichy o ile ktoś lubi ostrą jazdę po równej drodze.

z przodu dałeś gazówki czy olejowe - pytam bo podobno zaleca się olejowe. W punto kiedyś machnołem gazówki z przodu właśnie Sachsa i po pół roku szlak mi je trafił - były za twarde - zgięły się i rozszczelniły cybant-a potem to już deth

czy w Kangoo jest podobnie?
cimek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ wtorek, 5 września 2006, 09:57

Gazowe i zrobiłem już ok 30kkm. Jedyne co to łożysko (oryginał) w kielichu dostało większego luzu, wymieniałem razem z amorkami.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez cimek wtorek, 5 września 2006, 10:00

no to i ja pewnie kupie gazówki
jeżeli mogę spytać - ile dałeś za komplet sachsów?
cimek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bullitt wtorek, 5 września 2006, 16:41

cimek napisał(a):[z przodu dałeś gazówki czy olejowe - pytam bo podobno zaleca się olejowe.

Skad taka teoria?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez _ONE_ wtorek, 5 września 2006, 18:54

Nie pamietam aktualnych cen Sachsów, ale przód (Advantage) wychodzi coś ok 2x170zł, a tył (Super Touring) 2x160zł. Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać, a reszta części z mojej naprawy tutaj:
http://www.kangoo.schron.pl/modules.php ... c&start=10
BTW zauważyłem, że moje Sachsy mają tłok o większej średnicy niż np. DeCarbon Delphiego czy Recordy
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio wtorek, 5 września 2006, 19:12

KiK napisał(a):Marek, przez rok mieszkałem pod Krakowem ... ale ciiiiiiiiii ;) Bo mam takie ciche marzenie że kiedyś się w te rejony przeprowadzimy - tak na stałe :roll:

Kuba

To stawiaj chałupę koło mnie :idea: :D Do górali blisko :D
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez cimek środa, 6 września 2006, 08:54

Bullitt napisał(a):
cimek napisał(a):[z przodu dałeś gazówki czy olejowe - pytam bo podobno zaleca się olejowe.

Skad taka teoria?

chyba słyszłem ją od sprzedawcy w sklepiku - ja wolałbym gazówki bo jeżdżę również Punto, które jest bardzo sztywne a cenię sobie bezpieczeństwo ponad miekkość i komfort zawieszenia - lubię szybko jeżdzić.
Więc skoro u was działają gazówki pewnie przód wymienię niebawem - bo cena za Sachsy ok 170 zl nie jest wygórowana
pzdr
Cimek
cimek
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam