Przeróbka na gaz - sugestie, doświadczenia, ceny?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Czy rozważasz możliwość przeróbki Kangoo na gaz?

Ankieta wygasła wtorek, 27 stycznia 2004, 22:27

Zdecydowanie tak
2
29%
Raczej tak
3
43%
Raczej nie
0
Brak głosów
Zdecydowanie nie
2
29%

Liczba głosów : 7

Przeróbka na gaz - sugestie, doświadczenia, ceny?

Postprzez Toster niedziela, 28 grudnia 2003, 22:27

Witam wszystkich kangoomaniaków.
Jak w temacie, chciałbym wiedzieć czy ktoś przerabiał temat przeróbki kangurka na gaz. O ile wiem jest to jak najbardziej możliwe. Mowa oczywiście o benzyniakach. Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem beznynowego 1.4 z '98.
Chciałbym wiedzieć po pierwsze ile może kosztować taka przeróbka. Po drugie z czym to się wiąże, z pewnością z obniżeniem osiągów, pytanie jednak o ile. Chętnie przeczytałbym opinie osób, które podjęły się takiej przeróbki i ich opinii oraz doświadczeń.
No i jedno z podstawowych pytań, czy skórka jest warta oprawki, czyli czy to się wogóle opłaca?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam kangoo-miłośniko-maniaków :D
Tomasz "Toster"
Toster
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Gazyfikacja Kangurka

Postprzez benski poniedziałek, 5 stycznia 2004, 23:17

Mam Kangurka z 2003 roku 1.2 16V. Również myślę o instalacji gazowej. Pytałem w serwisie jak to wygląda. Firma montuje zbiornik toroidalny w miejscu koła zapasowego, a więc zewnętrzny o pojemności (jak dobrze pamiętam) ok 50l. Instalacja jest sterowana komputerowo i zachowuje się jak hubryda. Przełączenie na gaz następuje samoczynnie po uzyskaniu przez silnik określonej temperatury. Niestety, cena odstrasza: 4800 zł.
Zwykła kosztuje ok. 1800zł ale jest bez komputera co stanowi zagrożenie dla plastikowego kolektora. Mało tego, jak powidzieli mi w firmie motującej ionstalacjie (już nie w serwisie) taka zwykła może powodować nieprzewidziane reakcje auta miin ze względu na wielopunktowy wtrysk paliwa: auto może palić bardzo dużo lub zupełnie odmówić jazdy.
Komfortowa zatem jest firmowa instalacja, która w nie w serwisie firmowym kosztuje... 4800zł. Czyli wracamy do punktu wyjścia. Montaż instalacji poza serwisem firmowym pociąga za sobą równieżutratę gwarancji, która dla nowych autek wynosi 2 lata.
Pozdrowionka,
Piotr
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lukasz_Kangoo wtorek, 6 stycznia 2004, 08:53

Dear Benski :wink:

Nie jest do końca tak jak mówisz :wink: Pozwolę sobie zatem spróbować uściślić :wink:
Zwykła kosztuje ok. 1800zł ale jest bez komputera co stanowi zagrożenie dla plastikowego kolektora.

To że jest bez komputera, to wcale nie stanowi zagrożenia dla kolektora. Ta instalacja o której mówisz jest innego typu. Przypuszczam, że jest to instalacja z bezpośrednim wtryskiem gazu do cylindrów. Zatem gaz tak jak paliwo jest wtryskiwany bezpośrednio do komory spalania (jak benzyna). Tańsza instalacja (ja taką np mam :( ) działa w inny sposób. Tam gaz jest mieszany z powietrzem tuż za filtrem powietrza a przed kolektorem dolotowym. I tu jest problem. Gaz zmieszany z powietrzem lubi sobie czasem wybuchnąć (nic groźnego, ale może uszkodzić plastikowy kolektor :( )
Przewaga tej droższej instalacji jest jeszcze taka, że spalanie i osiągi powinny pozostać prawie niezmienione w porównaniu z benzyną. U mnie nie czuć aż takiej różnicy, ale jednak na benzynie torbacz troszkę lepiej przyspiesza :wink:
Mało tego, jak powidzieli mi w firmie motującej ionstalacjie (już nie w serwisie) taka zwykła może powodować nieprzewidziane reakcje auta miin ze względu na wielopunktowy wtrysk paliwa: auto może palić bardzo dużo lub zupełnie odmówić jazdy.

Nic takiego nie zaobserwowałem. Bardziej mi to wygląda na naciąganie na droższy model :wink: Jednak prawdą jest, że dla 16V zalecane jest stosowanie przynajmniej instalacji III generacji (tej z bezpośrednim wtryskiem). Ale na takiej jak ja mam także nie powinno się nic dziać. Ja nawet dodam, że mam kolektor plastikowy, a auto na gazie koło 50 kkm przejechało.
Montaż instalacji poza serwisem firmowym pociąga za sobą równieżutratę gwarancji, która dla nowych autek wynosi 2 lata.

O i to jest jedyny sensowny argument za zakładaniem gazu u dealera :wink:

Ja jako użytkownik jestem bardzo zadowolony (szczególnie podczas tankowania :wink: ) Jak sobie policzyłem, to 1 km kosztuje mnie coś koło 16-20gr
Jest jeden minusik. Mianowicie zapas w bagażniku :( Już parę razy musiałem się nieźle nakombinować, żeby coś przewieźć :wink: Planuję kupić sobie w związku z tym dojazdówkę (na Allegro coś koło 100 PLN)
A no i czasem czuć troszkę gaz w kabinie. Ale nie powinno tego być przy wtrysku gazu :)

Mam nadzieję, że rzuciłem troszkę więcej światła na gaz :wink:
Lukasz Stawiarski
KANGOO 1.4 (K7J) CB
Warszawa #GG - 2535619
K.A.N.G.O.O.: Kinetic Artificial Neohuman Generated for Online Observation
Lukasz_Kangoo
Ojciec Założyciel
Ojciec Założyciel

Postprzez Rafal wtorek, 6 stycznia 2004, 11:42

a propo kolektora, to metalowy można kupić na allegro za 500 pln. Ktoś kiedyś już o to pytał i widziałem taką aukcje!!!
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez marko poniedziałek, 12 grudnia 2005, 22:19

jak masz kupić dojazdówkę i metalowy kolektor to lepiej zostań na benzynie bo zanim ci się ten gaz zwróci to dawno ten samochód sprzedaż.Inie chodzi tylko o zwrócenie bo to największa głupota jak niektórzy pojmują trzeba na tym jeszcze zarobić przynajmniej raz tyle.
marko
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez zuwik poniedziałek, 12 grudnia 2005, 23:18

marko ten temat jest z czasów, kiedy gaz był szczególnie opłacalny (popatrz na daty) więc nie dziw się za bardzo ;) Pozdrawiam :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rafal wtorek, 13 grudnia 2005, 09:20

zuwik, to było w czasach kiedy gaz byl mniej oplacalny.... Jak zakladalem to gaz byl za 2,20 a teraz... (przed wakacjami gdzieniegdzie byl za 1,5, teraz troche wiecej ale to wersja zimowa...) a poza tym teraz cena benzyny jest juz wg kosmiczna....
Instalacja sie zwrocila, i moge powiedziec ze mam juz dodatkowo pare kawalkow w kieszeni extra...
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez zuwik wtorek, 13 grudnia 2005, 10:51

To ciekawe... U Was są chyba całkiem inne ceny niż u nas, bo ja tankuję za 3,45 w weekendy i 3,70 w tygodniu, a gaz mamy po 2,40 :|

Teraz doczytałem:
marko napisał(a):Inie chodzi tylko o zwrócenie bo to największa głupota jak niektórzy pojmują trzeba na tym jeszcze zarobić przynajmniej raz tyle.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: co? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość wtorek, 13 grudnia 2005, 11:09

Marko, mial chyba na mysli ze po co instalowac gaz, tylko po to zeby wyszlo na zero... ale w ostatecznosci nawet jak wyjdzie na zero, to masz zawsze instalacje ktora jest cos warta:
- albo dalej jezdzisz i zarabisz (tzn oszczedzasz)
-a jak sprzedajesz to mozna ciutke wiecej dostac i ³atwiej jest sprzedac takie auto (wykluczajac czarodziejow ktorzy twierdza ze to niszczy silnik...ale tacy sa juz naprawde na wymarciu)
Gość

Postprzez jon104 wtorek, 13 grudnia 2005, 13:55

zuwik napisał(a):To ciekawe... U Was są chyba całkiem inne ceny niż u nas, bo ja tankuję za 3,45 w weekendy i 3,70 w tygodniu, a gaz mamy po 2,40 :|

No nie, rzeczywiście proporcje juz nie te, ale cena Pb 95, którą podajesz to jedynie na stacjach o szczególnych cenach (np oszołom) natomiast gaz, który i tak nigdzie parametrów nie trzyma spokojnie kupuje się poniżej 2,2o zł. Co nie zmienia faktu, że np przy takim przebiegu jak mój, czyli ok 12 - 14 tys rocznie, i tak byłbym się zastanawiał nad instalacją LPG (ocz. gdybym nie miał diesla :lol: :lol: :lol: )
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam