pasek rozrzadu

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Odys środa, 3 marca 2004, 09:59

Co do oleju: Leję Castrola GTX 5W 40. Silnik ma przejechane 130kkm, jak do tej pory nic oprócz wymiany paska rozrządu nie trzeba było przy nim robic. Nie zauważam także prawie żadnych ubytków oleju między wymianami. Nalezy podkreslic ze moj Kangoo od poczatku jeździ na oleju syntetycznym. Nie wiem jak zachowałby po wymianie oleju na syntetyczny silnik po np 70kkm uzytkowany na mineralnym. Pojawiaja sie opinie ze taka zmiana moze byc ryzykowna ze względu na możliwość pojawienia się wycieków oleju.

Pozdrawiam seredcznie :D
Krzysiek
1.4 RTA 98
Odys
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez _ONE_ piątek, 5 marca 2004, 11:31

Zrobiłem małe śledztwo... i zamiast Quakera na rynku jest teraz
Micro Oil. Właśnie zakupiłem synt. 5w40 i w przyszłym tyg. będę
wymieniał. Olej jest produkowany i rozlewany tak jak Quaker (ta sama firma) w kraju czekolady Milki. Zobaczymy jak autko będzie działać :D
Quakera (samą markę) kupił Shell i pod tą marką sprzedaż już się
kończy w europie.Nie wiem jak długo, ale jest promocja... za 4l 5w40
dostałem kolejne 4l. Mam nadzieję, że to nie jest promocja "sprzedajemy
za wszelką cenę" :lol: Zapłciłem 146zł
Z tego co pytałem to jeszcze Texaco, Valvoline i chyba VAT nie są rozlewane u nas.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

pasek rozrzadu w 1.5 dci

Postprzez Jaro_Krakow wtorek, 9 listopada 2004, 11:50

ja teraz bede robil przeglad mojego rocznego kangorka 1.5 dCi w ASO po 90 tys km ( koszt 700zl ) , pasek rozrzadu + rolki + robocizna 1100zl i chyba tego nie bede robil w ASO bo u kolegi na warsztacie zaplace za wszystko ok 400zl .
Jaro_Krakow 1.5 dCi 80KM
Jaro_Krakow
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez jaca środa, 10 listopada 2004, 02:18

Witam wszystkich!
Wymieniam w swoim ukochanym kangurku rorzad poraz 2 . Pierwzy wymieniłem jak kupowałem swój samochodzik i mial na liczniku 77tys. a teraz ma 130tys. (za duzo wycieczek) i wymieniam poraz 2 i kosztuje mnie to:
1. pasek 88zl.
2.rolka napinacza 140zl
3.robocizna 100zl.
4.pompa ok ( w servisie kaza wymieniac bo to dla nich zarobek jak chodzi niecieknie NIE WYMINIAC!! nie dajcie sie)
e-mail: jacekn@vp.pl
Pampa 1.4 1999 LPG
jaca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Alberciak środa, 10 listopada 2004, 07:58

Pompa może chodzić, ale może mieć zużyte łożysko. Można to poznać po odgłosach takich jakby miał się rozlecieć za chwilę silnik :lol: .Miałem to w Scenicu. Wtedy warto wymienić przy okazji rozrządu.
POZDRAWIAM
Alberciak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez _ONE_ środa, 10 listopada 2004, 08:35

Czasmi warto coś wymienić przy okazji roboty... bo potem kosztuje to dodatkowe pieniądze i czas. Pompa w 1.4 powinna wytrzymać ~140tys.
...moja wytrzymała 110tys (zaczeła sikać) :D
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czerja niedziela, 14 listopada 2004, 20:20

Kiedyś jak kupiłem kangorka byłem w aso w wałbrzychu i powiedzieli że ma wytrzymać 120tyś!!!u mnie zerwało pasek po 89tyś a naprawa to wszystkie zawory oczywiście plus pasek i rolki i napinacze,naprawa wyniosła przed rokiem około 1000pln oczywiście w zwykłym warsztacie.
Unikajcie aso!!!
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Re: pasek rozrzadu

Postprzez young wtorek, 16 listopada 2004, 22:05

reksiohancio napisał(a):co ile kilometrów trzeba wymienic pasek rozrządu i olej w 1,4 1999 r.
ja w swoim 1.4 E7J z 98 roku wymieniłem po ponad 100000 (6 lat) a jak zobaczyłem swój pasek to dojechałbym do 120 000 km, rolkę wymieniłem dla zasady, pompę wymienie jak zacznie cieknąć. No i oczywiście nie w ASO, bo tam dla mnie za drogo. Young kangoo
young
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: pasek rozrzadu

Postprzez yasak wtorek, 16 listopada 2004, 23:36

Mnie też czasami konieczność wymiany części łapała za gardło, a dokładnie za kieszeń. Doświadczenie nauczyło mnie jednak że nagorsze są oszczędności. Czekanie do ostatniej chwili a póżniej jak pierd........e to wszystko naraz i wtedy jest płacz i gigantyczne rachunki. ASO są oczywiście drogie ale ja nauczyłem się odwiedzać je tak żeby mnie pamiętali i za dużo żeby u nich nie zostawić. W końcu jest to samochód rodzinny to na czym ja oszczędzam.

Pozdrawiam Yasak
Blue privilege 1,2 16V
yasak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez reksiohancio niedziela, 21 listopada 2004, 12:38

Wczoraj wymieniłem w swoim kangoo 1,4 pasek i rolkę koszt całej operacji to tylko 340,00 zł (pasek, rolka napinacza i robocizna).
Wymiana trwała godzine i mogłem się przyglądać pracy mechanika. Otrzywiście nie robiłem tego w ASO tylko w w normalnym warsztacie(AUTO DOMASZ SŁUPSK). Wszystkim polecam!
reksiohancio
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam