wymiana świec 1,5 dci

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: wymiana świec 1,5 dci

Postprzez MZ_MZ niedziela, 13 listopada 2011, 11:23

Miałem spalone wszystkie 4 i samochód chodził. Jedynie przy -4st.C trudno odpalał. Wymieniłem 3 (czwartej nie dało się odkręcić) i było git. :)
MZ
jest - Kangoo ...
był - Kangoo ...

Obrazek
MZ_MZ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 niedziela, 13 listopada 2011, 11:35

Nawet przedłużką?Czy jakiś trudny dostęp?Penetrator,penetrator,powoli,kiedyś pójdzie... :roll:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass środa, 16 listopada 2011, 18:05

Nafta ma bardzo dobre właściwości penetracyjne.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez MZ_MZ niedziela, 20 listopada 2011, 16:17

czarek0402 napisał(a):Nawet przedłużką?Czy jakiś trudny dostęp?Penetrator,penetrator,powoli,kiedyś pójdzie... :roll:

Nie ma problemu z dojściem, jedynie ... żeby nie urwać - klucz 10mm! W przeciwnym razie sciąganie głowicy i ... :evil:
MZ
jest - Kangoo ...
był - Kangoo ...

Obrazek
MZ_MZ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 wtorek, 22 listopada 2011, 12:08

Witam,
chciałbym pociągnąć temat,kto może,chce niech odpowie...czy 11V zmierzone na pojedyńczej kopułce zasilania świecy żarowej to normalne?Dodam,że wszystkie kopułki były puste,kluczyk był przekrecony raz,na przygotowanie do zapłonu.Nie powinno być 12V,ciut więcej?Bez obciążenia?

Sprawdzałem świece,metodą klema (-) na obudowie świecy,trzonek czyli główkę od kopułki podałem na (+) akumulatora,wszystkie świecą,żarzą,ok!Ile razy trzeba przekręcać kluczyk do zapłonu,gasić,znowu włączać,zanim odpalę auto?Teraz zimą?Czy nie wystarczy,że raz przekręcę,czekam,aż zgasną lampki,czekam 10-20-30 sekund i odpalam?Wyczytałem,że świece są podgrzewane,bodajże do 3minut?

Chodzi o to,że NGK niby mają 2x mniejszy pobór prądu niż BERU,więc są niby gorsze,dłuższe w czasie w zapalaniu?Na świecach CHAMPION,jakie miałem było napisane 11V,więc jak to jest do NGK,tam jest napisane 12V?

Jaki kolor spalin,powinien byc w 1.5dci tuż po odpaleniu?Po minucie na biegu jałowym?Po dwóch?Dalej?W czasie jazdy?Biały?Niebieski?Siwy?Ale intensywny?Silnik równo pracuje,ale dymi,tak dymi?

Wymienić filter paliwa?Sprawdzić kompresję?Wyczyścić EGR?

Tradycyjnie pozdrawiam,zima tuż,tuż,szykujcie się do walki :roll:
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez a-kwiaty wtorek, 22 listopada 2011, 13:36

MZ_MZ napisał(a):
czarek0402 napisał(a):Nawet przedłużką?Czy jakiś trudny dostęp?Penetrator,penetrator,powoli,kiedyś pójdzie... :roll:

Nie ma problemu z dojściem, jedynie ... żeby nie urwać - klucz 10mm! W przeciwnym razie sciąganie głowicy i ... :evil:

... mozna tez ukrecic same swiece zarowa. Mnie udalo sie pozniej ja wykrecic bez sciagania glowicy :)
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez hulltaj wtorek, 22 listopada 2011, 13:56

HejCzarek! Jak dla mnie,zbyt chaotycznie!Zadałeś w jednym poście 20 pytań.Wyluzuj i do rzeczy-w czym tkwi problem?
Pozdrawiam!
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 wtorek, 22 listopada 2011, 17:13

Siema Darek,
nie 20 pytań tylko 22 znaki zapytania :lol: W sumie chyba w niczym,ale...świece mam dobre,napięcie na kopułkach jest,ale po odpaleniu po jednarazowym grzaniu,auto czasami pracuje jakby bez świeczki,świeczek...wiadomo bo jest zimno,mróz,diesel...chwilę,trochę,jakiś czas potrzepie,obroty delikatnie pofalują,oscylują wokół 1,zadymia gęstymi kłębami...niby to normalne,potem w trasie równo pracuje,temperatura w porządku,spalanie w normie,żadnych kontrolek...dlatego pytam,zadałem pytania,jakie są Wasze problemy,procedury,odczucia,wrażenia?Kolory,gęstość spalin jakie są po tuż po odpaleniu?Potem po 3 minutach na biegu jałowym?W trasie nie pytam,wiadomo...na ilę mogę powiedzieć,że to zima,to normalne,a może jednak za chwilę się okaże,że jednak zła domieszka,droga spalania,silnik się dusi... 8-)

Dodam jeszcze,że mierzyłem rezystancję swieczek,ma być 0,9Ω,ale ten pomiar multimetrem przemysłowym...nie wychodzi,raz jest 1,7Ω,raz jest 0,2Ω,inaczej na zimno,inaczej na gorąco,inaczej jak przyciśniesz mocniej,inaczej jak przyłożysz...tu trzeba miernik małych rezystancji,metoda na aku lepsza.
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez hulltaj wtorek, 22 listopada 2011, 18:06

:D Świece połączone na krótko grzeją-czyli dobre.Pytanie-czy moduł grzania świec jest sprawny?Podobne objawy miał kolo
w clio....szarpał,poddymiał,falował.Po wymianie wszystko wróciło do normy.Jak długo świeci się kontrolka grzania świec?
Wiadomo,że im zimniej na zewnątrz,tym dłużej.Tak jest u mnie. Pozdrawiam! :P ;)
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 wtorek, 22 listopada 2011, 18:51

On jest rozbieralny?Czy wymiana jako komplet?Na razie niby wiem,że jest zasilany poprzez bezpiecznik 70A,jest tam też przekaźnik grzania wstępnego,sterowanie poprzez co?Termoelement jest jakiś?Musi wiedzieć,jaka jest temperatura.Darek,jutro czas zmierzę :roll:
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam