Dear Benski
Nie jest do końca tak jak mówisz

Pozwolę sobie zatem spróbować uściślić
Zwykła kosztuje ok. 1800zł ale jest bez komputera co stanowi zagrożenie dla plastikowego kolektora.
To że jest bez komputera, to wcale nie stanowi zagrożenia dla kolektora. Ta instalacja o której mówisz jest innego typu. Przypuszczam, że jest to instalacja z bezpośrednim wtryskiem gazu do cylindrów. Zatem gaz tak jak paliwo jest wtryskiwany bezpośrednio do komory spalania (jak benzyna). Tańsza instalacja (ja taką np mam

) działa w inny sposób. Tam gaz jest mieszany z powietrzem tuż za filtrem powietrza a przed kolektorem dolotowym. I tu jest problem. Gaz zmieszany z powietrzem lubi sobie czasem wybuchnąć (nic groźnego, ale może uszkodzić plastikowy kolektor

)
Przewaga tej droższej instalacji jest jeszcze taka, że spalanie i osiągi powinny pozostać prawie niezmienione w porównaniu z benzyną. U mnie nie czuć aż takiej różnicy, ale jednak na benzynie torbacz troszkę lepiej przyspiesza
Mało tego, jak powidzieli mi w firmie motującej ionstalacjie (już nie w serwisie) taka zwykła może powodować nieprzewidziane reakcje auta miin ze względu na wielopunktowy wtrysk paliwa: auto może palić bardzo dużo lub zupełnie odmówić jazdy.
Nic takiego nie zaobserwowałem. Bardziej mi to wygląda na naciąganie na droższy model

Jednak prawdą jest, że dla 16V zalecane jest stosowanie przynajmniej instalacji III generacji (tej z bezpośrednim wtryskiem). Ale na takiej jak ja mam także nie powinno się nic dziać. Ja nawet dodam, że mam kolektor plastikowy, a auto na gazie koło 50 kkm przejechało.
Montaż instalacji poza serwisem firmowym pociąga za sobą równieżutratę gwarancji, która dla nowych autek wynosi 2 lata.
O i to jest jedyny sensowny argument za zakładaniem gazu u dealera
Ja jako użytkownik jestem bardzo zadowolony (szczególnie podczas tankowania

) Jak sobie policzyłem, to 1 km kosztuje mnie coś koło 16-20gr
Jest jeden minusik. Mianowicie zapas w bagażniku

Już parę razy musiałem się nieźle nakombinować, żeby coś przewieźć

Planuję kupić sobie w związku z tym dojazdówkę (na Allegro coś koło 100 PLN)
A no i czasem czuć troszkę gaz w kabinie. Ale nie powinno tego być przy wtrysku gazu
Mam nadzieję, że rzuciłem troszkę więcej światła na gaz