CUD W KANGURKU

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez droidboo poniedziałek, 27 marca 2006, 10:46

dziękuję za sprostowanie i przepraszam :]
droidboo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Brada poniedziałek, 27 marca 2006, 20:32

Eeeee, no spoko! Przecież nikt z nas nie jest Alfą i Omegą, nie? :-) Ja, widać że Żuwik też i jeszcze kilku innych ludzi przerabiało temat kostki pod fotelem, byliśmy zatem ciut lepiej zorientowani! Ale droidboo, dobrze że się odzywasz. Tu wszyscy dowiadują się czegoś od kogoś innego! Tak żyje ten klub, więc głowa do góry.
Swoją drogą ciut za dużo tej elektroniki w samochodach. Wogóle jakoś teraz robią wszystko tak na odp......ol. Mój tato miał kiedyś poloneza. Zmieniał tam tylko opony, olej i obudowę skrzyni biegów :-). Ja mam, 4 letniego kangura i szykuje mi się już trzecia zmiana pompy wspomagania, remont przodu i porządne mycie! ;-) (nie wiem co to ma wspólnego z elektroniką, ale nie ważne!)
fioletowy 1,9dTi 2002r. Pełna opcja; ABS, 4 x SRS, klima, schowki lotnicze...
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik poniedziałek, 27 marca 2006, 23:29

Grzesiu zmartwię Cię, tudzież pocieszę ;) Nie przerabiałem kostki pod fotelem, złączki gazu ani niczego innego ;) Mój Kangoorek nie sprawił nam ani razu przykrości, jedyne z czym się zmagałem to czujnik GMP czy nie pamiętam jak mu było (ten od koła zamachowego). Poprawiłem go paluchami w październiku i do dziś bez problemów :D Jedyne co się sypie to lakier... Ładny off topic ale ja lubie pisać jaki mój Kanguś miły :mrgreen: A o SRS to tak z zamiłowania, trochę w zwiążku ze studiami (wreszcie wiem do czego można użyć sterownik całkujący ;) ).

droidboo - tak mniej więcej 50% mojej wiedzy o motoryzacji pochodzi z tego forum :D A tu masz zasadę działania systemu SRP:
Tak to wygląda w całości:
Obrazek
W chwili uderzenia przeciążenie bierze na siebie śruba, która ukręcając się chroni nasze żebra przed zgnieceniem (przyspieszenie 35g robi swoje):
Obrazek
Później następuje przyciągnięcie ciała do fotela przez właśnie w/w napinacz (od którego kabelek), aby głowa oparła się na poduszce, a nie oberwała z otwierającej się poduszki (tego nie chcemy ;) ):
Obrazek
Tak przygotowani do zderzenia opieramy się na poduszce, a zawory w nią wmontowane zapewniają odpowiednią amortyzację:
Obrazek
Wszystkie te elementy działają w takiej synchronizacji, żeby w przeciągu 200 milisekund przygotować nas do przyjęcia uderzenia, a błędne zadziałanie któregoś z nich może zrobić więcej złego niż dobrego. To jest właśnie zadanie systemu SRP :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK wtorek, 28 marca 2006, 07:38

8O 8O 8O - Grzegorz ... no nie wiem co powiedzieć - brawo za fachowy wykład :!: :!:

Jakby ktoś pytał to przyjmuję to bezkrytycznie ;)

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez zuwik wtorek, 28 marca 2006, 11:03

Eeee tam wykład ;) Chciąłem tylko pokazać po co napinacz jest w fotelu, a że byłem śpiący i kolejka do łazienki mi się dłużyła to wyszło z tego to właśnie :lol: Teraz zastanawiam się jaki to ma związek z tematem, ale whatever ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Brada wtorek, 28 marca 2006, 21:12

No dobra, kostki nie przerabiałeś, ale nie wiedziałem że zczytałeś całą fachową literaturę na ten temat! :-) Nieźle!
fioletowy 1,9dTi 2002r. Pełna opcja; ABS, 4 x SRS, klima, schowki lotnicze...
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czerja wtorek, 28 marca 2006, 21:30

na całym forum brakuje jednej kategorii - zadaj pytanie zuwikowi :D
a swoją drogą moja kontrolka dalej działa...
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KiK wtorek, 28 marca 2006, 22:00

czerja jestem za dodaniem takiej kategorii :!: :!:

czegoś nie wiesz,
nie ma w szukaj
pisz do Grzesia [żuwika]
tam jej szukaj ... wiedzy oczywiście ;)

Kuba

PS: obiecuję już nie rymować :lol: :lol:
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez zuwik środa, 29 marca 2006, 08:46

Ale ja znam odpowiedź tylko na te pytania, na które znam :P :lol:

Zapomniąłem dodać, że napinacz (jak sama nazwa wskazuje - pirotrechniczny) działa mniej więcej tak jak poduszka - przez eksplozję materiału pirotechnicznego znajdującego się w tym cylinderku z rysunku '2' od strony klamry ;)

A tak serio to chyba jednak ruszy ta encyklopedia, sprawia mi to niezłą frajdę ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czerja czwartek, 30 marca 2006, 20:46

:D :D :D
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia stronaNastępna strona