Halogeny - instalacja

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Bullitt wtorek, 12 września 2006, 20:25

[quote="kavka"]
Z tym nie ma problemu bo że tak powiem przegląd jest robiony przez zaufanego znajomego :lol: :wink:

Wstydź sie :oops: Nie zwalnia Cie to od tego, zeby autko było sprawne. Nie odstawiaj druciarni.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez kavka wtorek, 12 września 2006, 20:30

Wstydź sie Embarassed Nie zwalnia Cie to od tego, zeby autko było sprawne. Nie odstawiaj druciarni.

Przepraszam :cry: :cry: :wink: Ale napewno nikt tych halogenów nie będzie używał bez świateł mijania :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 12 września 2006, 20:40

Zgodnie z prawem mozesz bez mijania. Pozycyjne w dzień wystarczą, oczywiście przy złej przejrzystości powietrza. A czy bedziesz zadowolony ze swojej roboty jak bedzie działało nie do końca OK?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez kavka wtorek, 12 września 2006, 20:43

Na upartego można puścić jeszcze cały obwód przez przekaźnik który będzie załączał wszystko po załaczeniu pozycyjnych :wink: Pomyśle nad tym :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 12 września 2006, 20:54

A po co? Znadz gdzie jest zasilanie na tym przełączniku odetnij i podłacz do pozycyjnych, czyli do podświetlenia tego przycisku bedzie najprościej.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez kavka wtorek, 12 września 2006, 20:57

Ty to masz łeb :wink: Mam nadzieje że jutro już będzie wszystko zamontowane :wink: Dam znać i jeszcze raz dzięki za pomoc :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 12 września 2006, 21:22

Schemat mam :wink: Tylko pamietaj, zeby swiatła przez przekaznik ( w tym wypadku od ogrzewanej szyby) podłączyć, bo inaczej coś spalisz. I bezpiecznik zmień na mniejszy.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez mkk środa, 13 września 2006, 06:38

Troche wypadlem z dyskusji :( , ach, ta praca.

IMO ciagle wywazasz otwarte drzwi. Ale skoro lubisz, to czemu nie 8)

Gdzies pytales o podlaczenie bistabilnego.
Ma cztery nozki. Zazwyczaj wyraznie widac 2 pary. Jedna para to sterowanie, jesli wlacznik tylnej szyby jest impulsowy, bez dodatkowych bajerow (byly jakies watpliwosci w tym zakresie, a niestety nie sprawdzalem tego osobiscie, wstydze sie bardzo, tylko nie moge wlasciwej ikonki znalezc) to w szereg z nim laczysz te styki sterujace bistabilnego.
Pozostale dwa styki zostaja zalaczone lub rozlaczone po kazdym impulsie, ktory dostaje pierwsza para. Wiec laczysz je zamiast oryginalnego wlacznika (wpinasz sie w kostke przy manetce kierownicy).
Pamietaj, ze musisz miec wsadzony oryginalny przekaznik obslugujacy te swiatla.

http://www.kangoo.schron.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1590&postdays=0&postorder=asc&start=55
Tu masz link do fotki z tym przekaznikiem.

:?: A teraz moje pytanie. Gdzie sie kupuje przekazniki za 1,5PLN :?:
kangoor morski, DCI 1,5, 80km

A computer, like air-conditioning, works correctly until you open windows.
mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Bullitt środa, 13 września 2006, 08:19

mkk napisał(a):Jedna para to sterowanie, jesli wlacznik tylnej szyby jest impulsowy, bez dodatkowych bajerow (byly jakies watpliwosci w tym zakresie, a niestety nie sprawdzalem tego osobiscie,

Ja sprawdziłem, nie jest. Rozłącza obwód po zaniku napięcia, albo ponownym wciśnieciu, natomiast przekaźnik jest normalny.

mkk napisał(a):wstydze sie bardzo, tylko nie moge wlasciwej ikonki znalezc)

Taka? :oops:

mkk napisał(a): :?: A teraz moje pytanie. Gdzie sie kupuje przekazniki za 1,5PLN :?:

Jedziemy na Śląsk po przekaźniki? :lol:

mkk napisał(a):IMO ciagle wywazasz otwarte drzwi. Ale skoro lubisz, to czemu nie Cool

To ja proponuje rozwiazanie posrednie, skoro kavka chce miec pod wyłącznikiem szyby. Tak jak pisałem wsześniej, wyl. ten zasilic z podswietlenia, a natomiast na wyjsciu podłaczyc do manetki (a nie do przekaznika od szyby) i dalej orginalna instalacja do przekaznika swiateł p.mgłowych i kontrolki. Chyba juz prościej sie nie da? Tylko dlaczego nie kupić gdzieś orginalnej manetki, albo oddzielnego wyłącznika?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez mkk środa, 13 września 2006, 10:32

Bullitt napisał(a):
To ja proponuje rozwiazanie posrednie, skoro kavka chce miec pod wyłącznikiem szyby. Tak jak pisałem wsześniej, wyl. ten zasilic z podswietlenia, a natomiast na wyjsciu podłaczyc do manetki (a nie do przekaznika od szyby) i dalej orginalna instalacja do przekaznika swiateł p.mgłowych i kontrolki. Chyba juz prościej sie nie da? Tylko dlaczego nie kupić gdzieś orginalnej manetki, albo oddzielnego wyłącznika?

I to chyba jest naprawde najprostsze. Mozna co najwyzej zasilic nie od oswietlenia, a kabelkiem od bezpiecznika postojowych, wtedy bedzie dzialac tylko przy zalaczonych postojowych, a wiec zgodnie z przepisami.
Cienki kabelek wciskasz razem z nozka bezpiecznika, dla estetyki mozna go najpierw przeciagnac pod tablica z bezpiecznikami (ja tak mam podlaczony pipek przypominajacy o wlaczeniu swiatel) ale wymaga to zrecznych palcy, a jeszcze lepiej zrecznej pincety.

OT
Bullitt, ikonka sie zgadza, ale na kompie, z ktorego pisalem poprzednia wiadomosc nie chciala sie czerwienic, wiec jej nie poznalem.
/OT
kangoor morski, DCI 1,5, 80km

A computer, like air-conditioning, works correctly until you open windows.
mkk
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam