Od nowego roku instrukcje obsługi płatne :(

Off-topic: tematy związane z techniką

Od nowego roku instrukcje obsługi płatne :(

Postprzez grzesiekp czwartek, 19 stycznia 2006, 17:47

Właśnie miałem telefon z działu obsługi klienta Renault. Chciałem otrzymać instrukcję obsługi do swojego Kangoo. Niestety dowiedziałem się że od nowego roku instrukcja obsługi dostępna jest wyłącznie odpłatnie :cry: . Co do ceny to moim zdaniem delikatnie przesadzili - 128zł brutto 8O !
Dostępna jest tylko wersja do aut po 2003, do wcześniejszych planują dodrukowanie.
Przed chwilą kupiłem instrukcję na allegro ( sporo taniej wyszło ;) ), z opisu wynika że do roczników sprzed 2003 ale na 100% pewien nie jestem. W każdym razie model z silnikiem K7J jest opisany. W sumie chodziło mi głównie o to co ile kilometrów i co należy wymienić oraz sprawdzić. Jak przyjdzie instrukcja planuję ją zeskanować i udostępnić w torbie albo gdzieś na WWW. Może wspólnymi siłami skompletujemy zestaw instrukcji obsługi do wszystkich roczników.

Pozdrawiam - Grzesiek
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sw czwartek, 19 stycznia 2006, 21:35

W moim instrukcja i tak opisuje cuda z zeszłego modelu. Ile czasu sie naszukałem zanim zrozumiałem, że nie da się odsunąć szyb jednym krótkim wciśnięciem przycisku. A w instrukcji stało, że się da...
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka czwartek, 19 stycznia 2006, 23:26

Ile czasu sie naszukałem zanim zrozumiałem, że nie da się odsunąć szyb jednym krótkim wciśnięciem przycisku. A w instrukcji stało, że się da...

O uwierz mi że miałem identyczny problem :lol: :wink: Ale tak to już jest . To samo jest ze schowkiem pod siedzeniem pasażera . W instrukcji jest a w praktyce ni ma :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw piątek, 20 stycznia 2006, 08:43

Jak to nie ma? Jest! Wsadzilem sobie tam koszyk skladany plastikowy. Taki najmniejszy, wchodzi idealnie i blokuje sie między żebrami podłogi. Nie zabiera zbyt wiele miejsca, więc nogi pasażerów sie mieszczą. Trzeba tylko uważac przy wysuwaniu (tylko do tyłu niestety), aby nie zerwac przewodów pod fotelem.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mak piątek, 2 czerwca 2006, 10:14

Właśnie tez chciałem kupić instrukcję na Allegro. Te które są, są z roku 1999. Czy do Kangura z 2004 są nowsze instrukcje?
[ Michał - Kangoo Alize 1.5 dCi (srebrny pył) ]
mak
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez grzesiekp piątek, 2 czerwca 2006, 11:59

mak napisał(a): Czy do Kangura z 2004 są nowsze instrukcje?

Pewnie są, bo są nowe modele silników. Ale różnice jak sądzę będą głównie w opisach danych technicznych.
Zerknij tu: http://proteus.pl/~gpietkie/Kangoo/ - instrukcja do rocznika 2001 ( prawie cała - skanowanie w toku ).

Pozdrawiam - Grzesiek
Zielony 1.4 K7J '01 Authentique
Żółty Trabi 1.1LPG
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Masaccio piątek, 2 czerwca 2006, 12:22

Zeskanuję swoją instrukcję od 2004
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mak piątek, 2 czerwca 2006, 14:36

Grzesiekp - dzięki, już sobie poczytałem :).

Masaccio - czekam niecierpliwie, może jakiegoś PDFa uda Ci wyprodukować? :)
[ Michał - Kangoo Alize 1.5 dCi (srebrny pył) ]
mak
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Inne