Podgrzewanie lusterek

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Podgrzewanie lusterek

Postprzez Rafal1504 środa, 21 stycznia 2009, 08:06

Mam pytanie mam zamiar założyć podgrzewanie lusterek do kangoo 2007 r. Zamówiłem mate grzejące, moje pytanie czy do lusterek poprowadzone jest jakieś okablowanie, nie mam elektrycznych lusterek, ale zauważyłem wolną kostkę z przewodami za zaślepką, gdzie oryginalnie jest regulacja elektryczna lusterek co to za przewody.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą pomoc
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

1,5 dCi Oasis 70 KM 2007 Klima, hak, radio CB
Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Podgrzewanie lusterek

Postprzez Lucass środa, 21 stycznia 2009, 11:57

Rafal1504 napisał(a):zauważyłem wolną kostkę z przewodami za zaślepką, gdzie oryginalnie jest regulacja elektryczna lusterek co to za przewody.

Sam sobie odpowiedziałeś ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Rafal1504 środa, 21 stycznia 2009, 14:29

Czekam na te maty grzejące, postaram sie opisać moje boje z podłączeniem, zapodam jakieś foty z prac może się komuś przydać.
Jeszcze jedno pytanko czy kostki podjączeniowe znajdują sie w samej obudowie lusterka czy siedzą głębiej w drzwiach (chodzi mi jak jest w kangoo z fabrycznymi elektrycznymi lusterkami), czy jak zdejmę wkład lustra i nic nie będzie to oznacza brak okablowania, a może należy zdjąć tapicerkę drzwi,
może jest jakaś osoba która zakładała takie ogrzewanie.
Pozdrawiam c.d.n.
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass środa, 21 stycznia 2009, 15:15

Kabli w drzwiach ani tym bardziej w lusterkach bym się nie spodziewał. Pod deską jest kostka pod regulator, bo to standardowa wiązka. Nie opłaca sie robić kilku wersji dla różnych wariantów wyposażenia.
Chociaż... w Reni już mnie chyba nic nie zdziwi :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Rafal1504 środa, 21 stycznia 2009, 15:30

Kabli nie ma, sprawdziłem wiązkę przy drzwiach są tylko dwa przewody od centralnego, no nic będę musiał poprowadzić dwa kabelki i wpiąć się pod przekaźnik od podgrzewania tylnej szyby. Opracować muszę jeszcze jak zdjąć plastik ze szkła lustra, nie wiem może podgrzać opalarką.

Dzięki Lucass za zainteresowanie.
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kangurek31 środa, 21 stycznia 2009, 15:43

Rafal1504 napisał(a):Kabli nie ma, sprawdziłem wiązkę przy drzwiach są tylko dwa przewody od centralnego, no nic będę musiał poprowadzić dwa kabelki i wpiąć się pod przekaźnik od podgrzewania tylnej szyby. Opracować muszę jeszcze jak zdjąć plastik ze szkła lustra, nie wiem może podgrzać opalarką.

Dzięki Lucass za zainteresowanie.

Ja również dziś się pokusiłem o kupno takich mat na allegro i tam sprzedający zaleca użycia suszarki lub nagrzewnicy w celu odłączenia lusterka(szkła) od plastiku montażowego.Jeżeli Ci to coś pomoże to tu masz link do aukcji
http://moto.allegro.pl/item529487901_po ... _ford.html
kangurek31
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Rafal1504 środa, 21 stycznia 2009, 16:01

Kupiłem na tej samej aukcji, na forum poczytałem trochę o tych matach i nasuwa się jedna uwaga mat nie będę przyklejał jak w opisie aukcji (koledzy podpowiadają że szkło lusterka może się przegrzewać, jest nie przystosowane do podgrzewania) po prostu włożę matę między ramke a szkło, podobno sposób ten się sprawdza.

Możemy się wymieniać spostrzeżeniami przy montażu, jak masz jakieś pytania uwagi chętnie je przeczytam

Pozdrawiam
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez a-kwiaty środa, 21 stycznia 2009, 17:23

Moze jakas fotorelacje z montazu zamiescicie?
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kangurek31 środa, 21 stycznia 2009, 17:38

Ja należę do osób oczekujących na przesyłkę,ale jeżeli Rafal1504 nie zrobi fotorelacji to możecie liczyć na moją.
Rafal1504,swoją drogą to liczę na Twoje spostrzeżenia,rady co do demontażu i montażu lusterek ;)
kangurek31
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Rafal1504 środa, 21 stycznia 2009, 21:07

Czekam również na przesyłke (kochana Poczta Polska), mam plan aby nie zdejmować boczku w drzwiach, spróbuje odkręcić plastikowy trójkąt przy lusterku i spóścić przewód na dół może uda się go wyciągnąć tym otworem w drzwiach na dole, otwór jest spory może uda mi się wyłowić go. Fotki też umieszczę. zdemontowałem wkład lusterka, aby zerknąć jak to wygląda (wystarczy je ustawić maksymalnie w dół u góry powstaje szpara pociągnąłem wkład i wyskoczył z zatrzasków), miejsca jest dużo przewód powinien bez problemu się zmieścić. Maty mają około 16W mocy tak więc podłączę je pod przekaźnik od tylnej szyby.

Zastanawiam się czy przyklejać maty bezpośrenio do lustra czy dać między nie taśme dwustronną, boje sie aby lustra nie przypaliło, z drugiej strony jak dam taśmę to może lusterko wolniej sie nagrzewać.

Co to demontażu ramki plastikowej, ja mam opalarkę, ale w necie czytałem jak gościu przy golfie nożem odcinał klej pod kranem z gorąca wodą, generalnie trzeba to podgrzać, aby klej podgrzać i spróbuje nożykiem oddzielić plastik od szkła.

Narazie tyle przemyśleń może jutro coś nowego mi zaświta, może przyjdzie paczka...
Pozdrawiam Rafał
Obrazek

Rafal1504
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam