zamek drzwi kierowcy - nie blokuje

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

zamek drzwi kierowcy - nie blokuje

Postprzez sw wtorek, 19 czerwca 2007, 08:30

Witajcie,
Mam taki problem - nagle przestał działać skobel blokowania drzwi. Tzn. nie da się go wcisnąć. Kluczyk można obrócić tylko w kierunku "otwórz". Centralny zamek również tych drzwi nie potrafi zamknąć. Rozebrałem drzwi, ale na wierzchu nic nie widać.
Podejrzewam kolizję blokady drzwi z dźwignią otwierania drzwi od wewnątrz (jak wiadomo ona potrafi podnieść skobel). Czy ktoś coś podobnego przechodził?

Co z tym zrobić?
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Arkadek niedziela, 24 czerwca 2007, 11:56

Nie mialem takiego problemu, moj rocznik to 98 ale przypuszczam, ze tylko sterowanie centralnym zamkiem sie rozni a w drzwiach jest to samo. Natomiast ciezko chodzil caly mechanizm, pomoglo przesmarowanie ale mysle, ze u Ciebie albo cos wypadlo albo sie zlamalo(np jakis przegub laczacy ciegno z zamkiem), silownik centralnego jest z plastiku, wystaje z niego trzpien w gumowej oslonie i tez jest z plastiku, sprobuj ja sciagnac i zajrzec tam, moze sie zlamal. Jesli nie to odkrec zamek i klamke i nie ma sily, zebys nie zobaczyl co sie stalo. Zakladam, ze u Ciebie jest to samo co u mnie. Po sciagnieciu tapicerki niewiele tam rzeczywiscie mozna zobaczyc.
Arkadek

Fajowa Renata 1.9D, 1998
Arkadek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tato poniedziałek, 25 czerwca 2007, 16:20

Bez rozebrania drzwi nie da rady.
W środku jest wiele możliwości zablokowania się zamka, np. wypadający plastykowy element łączący cięgno przycisku blokowania z "wajchą" zamka. Się plastik wyrobił, latka lecą... :cry:
Ale trzeba zdjąć tapicerkę z drzwi, a chyba i także odkręcić prowadnicę opuszczania szyby-śruby na zewnątrz (przynajmniej w moim tak było "98) :D .
No i tu szereg różnych możliwości. Mi się już te drzwi znudziły....zamykam bardzo ostrożnie, jak z jajkiem i wtedy działa :idea: :lol: :wink:
tato
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Demol niedziela, 1 lipca 2007, 20:24

Witam

Nie zakładam nowego wątku, bo mój problem pośrednio zawiera się w tym.
Otóż złamał się plastykowy element łączący cięgno przycisku blokowania z "wajchą" zamka w drzwiach tylnych. Wynikowo centralny nie zamyka drzwi.
Moje pytanie brzmi - czy ktoś z kolegów domowym sposobem rozwiązał tę usterkę, czy pozostaje tylko zakup nowego przycisku?. Jeśli nowy to czy w ASO, czy może Koledzy mają namiary na sprzedawcę ?.
Dodam, iż plastik nie pękł do końca i zastanawiam się nad skręceniem na sztywno, (jest taka możliwość) ale prawdopodobnie musi tam być luz.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam Demol.
Demol
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 1 lipca 2007, 20:46

Klej epoksydowy dwuskładnikowy (nie jakieś tam kropelki) sklei wszystko i wszędzie!
Jeśli będziesz miał problemy technologiczne wymontuj, sfotografuj, zamieść zdjęcia. Coś doradzimy :D
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Demol niedziela, 1 lipca 2007, 20:54

Ok
Problemów nie przewiduje, zdjęcia owszem jak zrobię to zamieszczę, przydadzą się innym,
rozimiem że sklejać na sztywno, plastik do dzwigni metalowej zamka tak ?
Demol
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 1 lipca 2007, 21:04

Demol napisał(a):Ok
rozimiem że sklejać na sztywno, plastik do dzwigni metalowej zamka tak ?

No nie, tego nie powiedziałem. Nie wiem dokładnie jak ten mechanizm wygląda (odpukać :wink: :twisted: ). Najlepiej sprawdź jak powinien pracować. Jeżeli sklejenie w niczym nie przeszkadza (pamiętaj o ewentualnej konieczności rozbierania mechanizmu) to można skleić.
Starałbym się najpierw skleić to co się spsuło, a jeśli się nie uda to dopiero wtedy na sztywno.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Demol niedziela, 1 lipca 2007, 21:22

Z tym sklejeniem na sztywno to się wstrzymam, najpierw sprubuję je skręcić :D . Sklejać nie ma co bo ułamany fragment ma szerokość 2mm i długość 9mm i to jeszcze jest zakrzywiony a z doświadczenia wiem że przy takiej zasadzie pracy to żaden klej nie da rady, chyba że pozostały fragment cięgna bezpośrednio do wajchy zamka, ale najpierw śrubka.
A i dodam że pęknięty fragment to leży sobie samotnie gdzieś w "świecie" :D
Demol
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio niedziela, 1 lipca 2007, 21:26

Demol napisał(a): pęknięty fragment to leży sobie samotnie gdzieś w "świecie" :D

A może na dole drzwi :?: :)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Demol niedziela, 1 lipca 2007, 21:35

szukałem, wypadł biedaczysko :D.
Demol
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona