Autoalarm - problem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Autoalarm - problem

Postprzez Rincewind poniedziałek, 21 maja 2007, 20:23

Szukałem w archiwum ale nie znalazłem więc pytam:
Mam w kangurku zamontowany autoalarm "fabryczny" firmy DELTA ELETTRONICA, sterowany z kluczyka. Pod klapą silnika widać coś z napisem COBRA 8310.
Na konsoli mam zamontowaną diodkę.
I teraz problem:
W/g instrukcji po zablokowaniu drzwi powinna mrygać diodka i po 40 sekundach powinny załączyć sie czujniki. Tymczasem nic się nie dzieje. Czujniki nie działają.
Za to funkcje takie jak np, awaryjne wyłączenie (kombinacja włączania i wyłaczania stacyjki) działają, i diodka sygnalizuje je prawidłowo.
Wygląda to tak jakby po prostu alarm sie nie załączał wraz z zamknięciem drzwi.
Może ktoś poradzi gdzie i co sprawdzić...

thx.
-- Rincewind --
Tico GT '99
Kangoo 1,5dCi '04
Warszawa/Mikołajki
Rincewind
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez FranekFRANEK czwartek, 28 czerwca 2007, 08:21

Dla terenu Warszawy chyba znalazłem super specjalistę. Jeśli okaże się, że jest tak dobry jakie sprawia wrażenie, to myślę, że kłopoty z Cobrą będą skończone. Po naprawie opiszę co i jak. :D
FranekFRANEK
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Rincewind czwartek, 28 czerwca 2007, 08:31

Swietnie, bede z niecierpliwoscia czekal na opinie...

Pozdrawiam!
-- Rincewind --
Tico GT '99
Kangoo 1,5dCi '04
Warszawa/Mikołajki
Rincewind
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Piotr23Pn wtorek, 6 listopada 2007, 18:10

Witam...
A ja mam problem również z tym alarmem... włącza mi się bez zupełnego powodu o różnych porach dnia i nocy... i nie wiem co z tym fantem zrobić...
Moje pytanie jest następujące, jak można wyłączyć ten alarm... tudzież wyłączyć samą syrenę (mam taki mały kluczyk, ale nie widzę żadnej stacyjki)... bo mnie sąsiedzi kamieniami obrzucają... :)
Dziękuję za wszelkie sugestie i rady :)
Piotr23Pn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 wtorek, 6 listopada 2007, 19:59

Oblukaj syrenkę
Prawdopodobnie pod gumowym koreczkiem na syrence będzie stacyjka.
Sprawdz czujnik wstrząsowy, jeśli taki masz to może próg zadziałania jest źle ustawiony, nastepnie czujniki ultradzwiękowe być może "widzą" zbyt dużo i wzbudzją alarm.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Piotr23Pn piątek, 9 listopada 2007, 00:23

No własnie syrenę całą obejrzałem... i nigdzie nie widze gumowej zatyczki... fakt jest że nad syreną jest przykręcona taka blacha osłaniająca syrenę... być może więc stacyjka jest pod nią... ale... troszkę trudne dojście tam...
Dodam, że alarm jest oryginalny montowany przez Renault... o nazwie takiej jak w pierwszym poście tego topika :)
Pozdrawiam... i może ktoś jednak znajdzie sposób na wyłączenie tego dziadostwa :)
Piotr23Pn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Piotr23Pn sobota, 10 listopada 2007, 12:52

Aha... no i własnie okazało sie, że to co oglądałem to wcale nie była syrena tylko chyba akumulator od alarmu... a syreny wogole nie mogę znaleźć... orientuje się ktoś może gdzie ona się znajduje w Kangurku...
Piotr23Pn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 sobota, 10 listopada 2007, 16:44

A włącz dziadostwo i nasłuch**j ( nie wolno takich słów pisać)
Tylko pilnuj coby Cię jakiś sąsiad kamieniem nieteges no wiesz.
pozdrówka
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Kacper niedziela, 11 listopada 2007, 19:42

Witam
Jeśli chodzi o syrenę to tylko te wyposażone we własne podtrzymanie (akumuletorek) posiadają kluczyk do wyłączenia. Aby sprawdzić czy twoja syrena ma podtrzymanie wystarczy odłączyć ujemną klemę od aku. Jeśli zacznie wyć syrena to na pewno ma kluczyk.
Piszesz, że alarm sam ci się włącza. Jeśli taki objaw zaczął występować sam z siebie a wcześniej wszystko było OK, to proponuję spróbować odłączenia minusa od akumulatora na jakieś 5 minut. Bardzo istotne jest aby przy podłączaniu akumulatora do instalacji (podczas wymiany) jako ostatni podłączany był minus.
Jeśli to nie pomoże, może to świadczyć o uszkodzeniu któregoś z czujników lub samej centralki alarmu. W tej sytuacji proponuję wizytę u elektronika - najlepiej maniaka :lol:
Pozdrawiam
Kacper
Skoczek FC0D 1998r "EXPRESS" silnik F8Q, 1,9D 662, zahaczony, biały
Kacper
Kangoojunior
Kangoojunior

Re:

Postprzez panbaryla środa, 10 czerwca 2009, 21:08

Piotr23Pn napisał(a):Witam...
A ja mam problem również z tym alarmem... włącza mi się bez zupełnego powodu o różnych porach dnia i nocy... i nie wiem co z tym fantem zrobić...
Moje pytanie jest następujące, jak można wyłączyć ten alarm... tudzież wyłączyć samą syrenę (mam taki mały kluczyk, ale nie widzę żadnej stacyjki)... bo mnie sąsiedzi kamieniami obrzucają... :)
Dziękuję za wszelkie sugestie i rady :)

Czy udało ci się rozwiązać problem z syreną? Mam dokładnie taki sam problem jak Ty, zauważyłem jednak, że alarm włącza się np nad ranem przy mgle albo dużej wilgotności oraz jak stoi na słońcu i się nagrzeje...

aaa... i nie mam żadnego dodatkowego kluczyka do autoalarmu... alarm fabryczny..

Kolega Piotr23Pn odwiedził nas ostatnio w lutym 2008 roku. Nie liczyłbym na odpowiedź na forum ogólnym. Już może bardziej przez PW... (admin/mod)
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam