Boczne drzwi - regulacja

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Boczne drzwi - regulacja

Postprzez lam3r poniedziałek, 2 października 2006, 16:06

Hello...

ja tak po kłosie tematu trzeszczących przesuwanych drzwi. Ostatnio przyglądałem się im aby zrozumieć dlaczego trzeszczą mi tylko jedne drzwi. Wygląda na to, że trzeszczące drzwi są zawieszone niżej niż te nietrzeszczące:-) Skąd ten wniosek? Nie, nie mierzyłem miarką:-) Chodzi o to, że podczas domykania - w momencie gdy sławne cycki wchodza w otwór (sic!) - drzwi uderzają w nie i po zamknięciu upierają się o nie. Po stronie nietrzeszczącej, nie ma takiego problemu. Cycki po zmknięciu, nie dotykają otworów w drzwiach.
Próbowałem regulować cycki i otwory - nic z tego. Uniosłem drzwi - względem dolnego ramienia wchodzącego w prowadnicę - luzując śruby mocujace... nic z tego:-) Wygląda to tak, jakby dole ramie było na tyle wygięte, iż brakuje zakresu regulacji:-(

Czy osoby mające problem z trzeszczącymi drzwiami mogą sprawdzić jak jest u nich? Najprościej zrobić to tak: otworzyć przednie drzwi i powoli domykac przesuwane. Cycki nie powinny niczego dotknąć w momencie domykania.

Z góry dziękuję.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass wtorek, 3 października 2006, 19:29

Przez przypadek oglądnąłem sobie dziś te cycki i ślady tzn ryski na nich swiadczą o tym, że jednak dotykają otworów. Będę musiał przeprowadzić smatowanie bo też lekko poskrzypują :wink:
cycki rulez !
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez lam3r środa, 4 października 2006, 06:53

Lucass napisał(a):Przez przypadek oglądnąłem sobie dziś te cycki i ślady tzn ryski na nich swiadczą o tym, że jednak dotykają otworów. Będę musiał przeprowadzić smatowanie bo też lekko poskrzypują :wink:
cycki rulez !

Nie noo... smatowanie to tandetowienie:-D
Jeśli chodzi o rysy to u mnie po jednej stronie nie ma ich praktycznie wcale (pojedyncze i bardzo delikatne i nic nie trzeszczy), a po drugiej to już cała górna powierzchnia wyższego cycka jest zdarta do gołego metalu:-(
Co do dotykania. Chodziło mi o moment zamykania. U mnie po tej "dobrej" stronie, cycek dotknie otworu dopiero przy całkowitym zamknięciu. Można powiedzieć, że jest dobrze wycentrowany w stosunku do osłony w którą wchodzi. Natomiastpo tej "złej stronie" to widać jak całe drzwi unoszą się o około 0,5cm w momencie gdy cycek wchodzi do otworu - poza tym słychać uderzenie. Ewidentnie drzwi są za nisko - niestety regulacja jest wysunnięta na max:-(
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r wtorek, 17 października 2006, 14:48

Rozmawiałem z Rodzicielem i jak znajdzie chwilę czasu, to mam do Niego podjechać. Wymontujemy dolny uchwyt drzwi i dospawamy do niego kawałek kwasówki, następnie rozwierci się otworki na śruby i regulacja powiększona:-)
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam