SMRODEK Z KLIMY

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

SMRODEK Z KLIMY

Postprzez broda poniedziałek, 12 września 2005, 08:40

Po wyłączeniu klimy czuję stęchliznę. Czy to oznacza odgrzybianie klimy czy wymianę samego filtra przeciwpyłkowego?
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: SMRODEK Z KLIMY

Postprzez Rafal_B poniedziałek, 12 września 2005, 09:19

broda napisał(a):Po wyłączeniu klimy czuję stęchliznę. Czy to oznacza odgrzybianie klimy czy wymianę samego filtra przeciwpyłkowego?

Z tego co wiem (przerabiałem to osobiście) wymiana filtra w zasadzie powinna być połączona z odgrzybianiem. Można to sprawnie zrobić samemu. Jak mnie, takiemu dyletantowi udało się, to uda się każdemu. Zamiennik filtra z Filtronu coś ok. 40-50 PLN, odgrzybiacz (koniecznie pianka w spray'u z sondą) myślę, że za 20-30 PLN da się kupić. Roboty na 20 - 30 minut. Co do samej wymiany filtra to TU wkleiłem zdjęcia "krok po kroku". Jeżeli nawiew działa w miarę prawidłowo, czyli filtr się nie zapchał, to ostatecznie możnaby się ograniczyć do samego odgrzybiania. Tylko czy to ma sens? O ile pamiętam wymiana filtra zalecana jest co 10000 km.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez broda poniedziałek, 12 września 2005, 09:33

Dzięki Rafał za info

Tylko powiedz mi ta sąda jest w zestawie z pianką w spraju czy to osobno trzeba nabyć?
BRODA /Paweł/KANGOO Expression 1.6 16V 95 KM Automatic (morski niebieski metalik)GG: 3441491
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Rafal_B poniedziałek, 12 września 2005, 10:23

Powinna być - to taki wężyk zakończony dyszą. Tak jak tu (plik *.pdf).
Rafał B.
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez broda poniedziałek, 12 września 2005, 18:14

Rafał czy ty masz założóną instalację gazową w swoim kangurku jeżeli tak to jak ci się sprawuje?
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez yasak poniedziałek, 12 września 2005, 20:01

Paweł po co ci ten gaz ? Wiem paliwo drogie, ale trzeba zamontować dobrą instalację która kosztuje ok. 4000 pln. A potem witaj serwisie i warsztaty.
Pozdrawiam Yasak
Blue Privilege 1,2 16V
TYP MĘSKI
yasak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Rafal_B poniedziałek, 12 września 2005, 20:31

broda napisał(a):Rafał czy ty masz założóną instalację gazową w swoim kangurku jeżeli tak to jak ci się sprawuje?

Nie, fiskus jeszcze mnie nie złamał ale jak tak dalej pójdzie nie wiadomo jak to się skończy... Natomiast, wiem jedno, że do Żaby (tj. Twingo jak w podpisie) gazu nie założę. To maleństwo za mało jeździ i za mało pali, aby robić mu coś takiego. W tym przypadku koszt instalacji nie zdążyłby się zwrócić przed przd upływem czasu, do kresu którego sięgam wyobraźnią.
Rafał B.
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez broda wtorek, 13 września 2005, 08:14

Yasak

Mam wielki dylemat nie chciałbym tego robić swojemu kangurkowi bardzo bym nie chciał ale jestem przerażony cenami paliwa. Jeszcze się wstrzymuję przed podjęciem ostatecznej decyzji ale jak tak dalej pujdzie to nie wiem?
broda
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio wtorek, 13 września 2005, 19:06

Jeśli masz zamiar zrobić co najmniej 200000km to zakładaj :idea:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Brada środa, 14 września 2005, 23:49

Pytałeś o smrodek....

Nie wiem (bo pierwszo słyszę/czytam) o odgrzybianiu czy to prawda i czy coś daje, ale wiem napewno że "śmierdzenie" jest to b. częsty przypadek w klimatyzacjach w wozie. Po pierwsze nie wolno w samochodzie palić fajek przy włączonej klimie z zamkniętą cyrkulacją powietrza. Dym wówczas zasysany jest spowrotem do klimatyzacji i osiada na parownikach. Tak samo dzieje się jeśli nie włączysz klimy przez dłuugi czas - np w zimie. Wiem głupio to brzmi, bo kto normalny włącza mróz wewnątrz samochodu, kiedy -20 na zewnątrz. Ale taka prawda. Klimę trzeba raz, dwa w miesiącu włączyć choć na chwilkę - a pozatym w zimie dzięki klimie fantastycznie szyby odparowują.
Co do parowników (jeśłi śmierdzi np po wyłączeniu klimatyzacji, lub w trakcie jej pracy) to niestety czeka Cię ich wymiana. Koszty? Nie wiem - ale uświadomią Cię w punkcie nabijania klimatyzacji.
fioletowy 1,9dTi 2002r. Pełna opcja; ABS, 4 x SRS, klima, schowki lotnicze...
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam