Dci gaśnie na biegu jałowym i w trasie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dci gaśnie na biegu jałowym i w trasie

Postprzez czarek0402 środa, 17 czerwca 2015, 14:58

Koledzy, koleżanki, taki problem:

Po przekręceniu kluczykiem, jest standardowa samodiagnoza na kokpicie, wszystko gaśnie, ok, odpalam. Silnik cicho chodzi, obroty około 800obr/min (ciutkę powyżej kreski w połowie miedzy 5 a 10). Po kilku minutach, auto samo gaśnie, bez szarpania silnikiem, bez falowania obrotów, temperatura lekko wzrosła, ale nie osiągnęła połowy wskaźnika, zapala się ikonka Stop i Akumulator. Nie ma żadnych Servis, check engine, innych. Po przekręceniu kluczykiem, znowu samodiagnoza i zapala się na sekundę ikonka elektroniki/świec żarowych dodatkowo. Odpalam, rozrusznik kręci żwawo, silnik się trzęsie, ale nie odpala. Znowu przekręcam kluczyki, odpalam lub nie, znowu odpalam, do skutku, jest ok, ale po jakimś czasie znowu gaśnie. Jak wyjadę na drogę to też zgaśnie. Wtedy w trasie na pewno jest temperatura w połowie wskaźnika. Kilkakrotnie szarpnęło mi autem, falowały obroty w czasie jazdy, dlatego wymieniłem czujnik GMP. Paliwo jest, nie rezerwa i nie full, poniżej połowy. Przekaźnik świec żarowych jest ciepły po kilkukrotnym podgrzewaniu, odpalaniu auta. Akumulator sprawny. Jak włączę klimę to obroty wzrastają pod 1000, po wyłączeniu sprzęgła sprężarki spadają pod 800, i tak cyklicznie.

Powietrza nie ma w przewodach, tylko na powrocie są pęcherzyki, gruszka podpompowana.
Wymieniony czujnik GMP położenia wału korbowego.

Jakby się zawiesił EGR to by auto zgasło na biegu jałowym bez dodatkowych szarpań, falowania, dławienia autem, silnika?
Jutro planuję EGR przeczyścić.

Jakiś inny czujnik, wałka rozrządu, paliwa, powietrza, wody, ciśnienia?

Nie mam dostępu do CLIPA przez tydzień. Te dodatkowe mrugnięcie ikonki jest zastanawiające.
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Re: Dci gaśnie na biegu jałowym i w trasie

Postprzez Lucass czwartek, 18 czerwca 2015, 11:29

Zdjąłbym wiązkę z ECU, przedmuchał i psiknął jakimś kontaktsprajem, ale takim do styków, nie WD-40.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez czarek0402 czwartek, 18 czerwca 2015, 14:38

Lucass, dzięki za poradę. :) Tak zrobiłem. Po odpaleniu nie zgasło w przeciągu kilkunastu minut pracy na jałowym, wskaźnik doszedł do połowy skali, przygazowywałem pedałem, uruchomiłem klimę. Dodam, że jednak jest powietrze w obiegu paliwa na pompę. Krąży jakby jeden większy bąbel, kilka mniejszych, trochę takiej piany z powietrza. To może być powodem ewentualnego szarpania. Trzeba będzie się tym zająć. Skupić się na szybkozłączkach paliwa przy filtrze czy na złączkach, wężach, orurowaniu paliwa przy pompie. Na CLIP podjadę jak będzie dostępny.

Czujnik położenia wału to Renault 7700109055 ( Delphi SS10801 ).
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass niedziela, 21 czerwca 2015, 08:42

Zwykle złączki filtra puszczają pierwsze.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Powrót do Pytam