Dziwna sprawa z halogenami

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dziwna sprawa z halogenami

Postprzez hajdi211 piątek, 28 listopada 2014, 12:07

Witam. Mam mały problem z halogenami. Mianowicie ostatnie poranki nie rzadko bywają mgliste. Wiec pomyślałem że warto byłoby dołożyć halogeny. Koszt nieduży, a poprawia się widoczność podczas zmniejszonej przejrzystości powietrza.
Poszukując halogenów do mojego modelu (2004 rok) jednocześnie dowiadywałem się jaki koszt pochłonie robocizna u elektryka. Koszt ok, 100-150 zł. Jednak sprawa nie dawała mi spokoju i zacząłem trochę sam dłubać przy aucie. Zobaczcie co znalazłem: załączniki poniżej :)

Co to może oznaczać? Były kiedyś halogeny? Była jakaś delikatna kolizja, po której wymieniono zderzak na taki bez halogenów? Manetkę wymieniono na taką bez sterowania przednimi halogenami, bo poprzedni uległ awarii? Co z tą miejscówka na jeszcze jeden przekaźnik? o czego on może być?
Gdyby się okazało że jest to instalacja halogenów to jaki zastosować przekaźnik i jakie kupić halogeny? Rozumiem że manetka też do wymiany?
Mam nadzieję, że szanowni Forumowicze znajdą odpowiedź na szereg moich pytań dotyczących mojej przypadłości.
Załączniki
skrzynka bezpieczników.jpg
W skrzynce bezpieczników wolne miejsce na przekaźnik. Na foto widać, że są piny, a z tyłu są przewody.
skrzynka bezpieczników.jpg (32.5 KiB) Przeglądane 640 razy
manetka.jpg
Manetka tylko do sterowania tylnym halogenem.
manetka.jpg (44.48 KiB) Przeglądane 640 razy
gniazdo.jpg
Przewód w lewym halogenie. Brak przewodu do prawego.
gniazdo.jpg (139.74 KiB) Przeglądane 640 razy
hajdi211
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Dziwna sprawa z halogenami

Postprzez czarek0402 piątek, 28 listopada 2014, 12:49

Idź po tym przewodzie do góry, zaraz powinno być odgałęzienie w lewo do prawego.
Te miejsce może być na przekaźnik od halogenów, w schemacie niby tak, ale nie powiem na 100% jak w Twoim modelu. Przekaźnik 1 stykowy przełączny z diodą prostowniczą w kierunku zaporowym w stosunku do cewki przekaźnika. Wypnij i podglądnij po schemacie przekaźniki z boku.
Bezpiecznik od halogenów jest 15A, więc bezpiecznie przekaźnik powinien być amperażowo większy, typowe to chyba 30-40A. ;)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez skawina piątek, 28 listopada 2014, 12:56

A ja bym zwarł w gnieździe przekaźnika styki robocze czyli na zdjęciu te poziome -pionowy i poziomy. Ewentualnie dorzucić bezpiecznik tam gdzie brakuje i zobaczyć próbówką czy pokaże się prąd na wtyczce w zderzaku :P
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez osekltd piątek, 28 listopada 2014, 13:30

Bez manetki nie będzie napięcia na kostce.

Kup najprostszy przekaźnik samochodowy - normalnie otwarty 12V 30/40A. wstaw w zaznaczone miejsce.
następny zakup - manetka od Clio, Scenika I po lifcie z halogenami przednimi. Manetkę montuje się bez zdejmowania kierownicy, zdejmujesz górną osłonę kierownicy - na zatrzaski. Potem od spodu odkręcasz 1 śrubę torx, od góry po bokach dwa torxy i zdejmujesz dolną osłonę kierownicy. manetkę wypinasz z pająka (przełącznika zespolonego) po odpięciu kostki.
Okablowanie masz na 99%
Na kostce w zderzaku po przekręceniu manetki pojawi się napięcie 12 V do halogenów. do prawego halogenu musisz pociągnąć sam kabelek - na bank go nie ma.
Halogeny montuje się na 1 śrubę wkręcaną od spodu auta.
Jak będziesz miał pytania to pisz.
PS
Sam to robiłem 2 lata temu.

C3 1.4 HDI 50 kW/70 KM 2009 - żony
Toyota Corolla 2.0 D4D 92kW/126KM 2012 - moje
Xsara Picasso 1.6 HDI 66 kW/90 KM 2006 - rodzinne
APUS Agencja Reklamowa - Lublin
Grawer, haft, tampodruk, sitodruk
osekltd
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Stiopa piątek, 28 listopada 2014, 15:19

Haha,
Ja ostatnio dokładałem halogeny i od tamtej pory nie widziałem mgły na drodze :D.
Z tym, że ja nie miałem nic, więc kupiłem manetkę od clio(bo dużo tańsza), halogeny, zderzak(musiałem sobie pomalować), no i instalacja. Najwięcej zabawy było chyba z przeciągnięciem kabli z komory silnika do wnętrza.

W twoim przypadku kup manetkę od clio/scenica tak jak pisze osekltd, tylko po lifcie, bo przed to miały jeszcze klakson na końcu i przekaźnik, jak założysz manetkę i przekaźnik to powinieneś już mieć napięcie na złączu od lampy, tym w zderzaku. ;)
Kangoo I 1.2 8V 60KM '98r
Jedyny MV941 z takim zderzakiem :D

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Stiopa
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez hajdi211 sobota, 29 listopada 2014, 16:57

Serdecznie dziękuje za wskazówki. Mam jeszcze jedno pytanie: czy do gniazda w zderzaku, które jest na foto potrzebuje jakąś obudowę halogenu? Czy halogen wchodzi w jakiś plastik i razem z ty plastikiem wchodzi w zderzak? Czy po prostu pasuje bez żadnej obudowy?

Sprawa następna: jakie halogenu kupić na żarówkę H1 czy na H3 bo takie są dostępne na np Allegro. Jakie halogeny macie w swoich Kangoo? (model 03-08)
hajdi211
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Mascot sobota, 29 listopada 2014, 17:11

Halogen, sam w sobie jest już w " obudowie " plug&play ;) Do phase I są inne ( rzeźbione szkło ) do phase II - przeźroczyste szkło.
Musisz kupić halogen, z przeźroczystym szkłem np. taki ( nie reklamuje itp :) )

http://allegro.pl/halogen-renault-kango ... 35715.html
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez hajdi211 sobota, 29 listopada 2014, 17:18

Ok dziękuję, za odp. Co do kształtu halogenu to wiem jaki kupić, z tym że nie wiedziałem czy ma jeszcze jakąś dodatkową ramkę. Fajnie że pasuje bez niczego, ponieważ ogranicza to koszty. A jaki rodzaj żarówki? H1 czy H3?
Mascot, a Ty jakie masz żarówki w halogenach?
hajdi211
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Stiopa sobota, 29 listopada 2014, 17:54

O ile się nie mylę to H1.
Ale to wszystko zależy jakie lampy kupisz, jak ja montowałem to mogłem kupić pod H3 albo H1 :roll: .
Kangoo I 1.2 8V 60KM '98r
Jedyny MV941 z takim zderzakiem :D

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Stiopa
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez hajdi211 sobota, 29 listopada 2014, 18:11

Chodziło mi o to które kupić? Pod żarówkę H1 czy H3? Jest jakaś różnica? Któreś lepiej świecą?
hajdi211
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam