Wymiana silnika 1.4 E7J

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wymiana silnika 1.4 E7J

Postprzez domino piątek, 18 lipca 2014, 21:40

Witam,
niestety ale w tym tygodniu padła uszczelka pod głowicą w moim kangurze. Okazało się po zdjęciu głowicy, że jest ona w takim stanie, że naprawa jest nie opłacalna. Z resztą cylindry też porysowane tak, że mechanik się dziwił że ten samochód w ogóle jeździł. Masakra. Decyzja to kupno nowego silnika no i tu pojawia się mój problem i pytanie.
Według numerów i wszystkich danych które mam, powinien być silnik 1.4 E7J 780. Wczoraj objeździłem okolice i dowiedziałem się, że silnik nie do dostania lokanie- renault montował go tylko w latach 98-99 i ciężko jest go dostać.
Cztery lata temu w tym samochodzie była wymiana silnika (chyba pierwszy właściciel go zajeździł) i jak dzisiaj sprawdziłem tabliczkę na silniku to jest E7J 764 (od renault megane ?! ).
Teraz pytanie co zrobić? Czy szukać E7J 780 plus komputer czy komp może zostać? Może lepiej jednak szukać takiego jaki jest obecnie wstawiony? Jak to jest z komputerem jak zostawię ten a wstawie silnik 780?
Z tego co sobie mój brat przypomina, to możliwe że jak 4 lata temu wymieniali silnik to nie mogli znaleźć 780 i pewnie wstawili ten 764. Pytanie czy wrócić do oryginału czy już lecieć tak jak jest.

Zastanawia mnie tylko, że mój silnik wizualnie wygląda zupełnie jak e7j 780, natomiast jak szukam w googlach e7j 764 (czyli taki jak jest na tabliczce na moim silniku) to filtr powietrza i korek wlewu oleju jest zupełnie inny.
780: http://allegro.pl/silnik-renault-kangoo ... 38210.html
764: http://allegro.pl/silnik-renault-megane ... 10647.html
Kangoo 1,4 E7J, 1998 rok
domino
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Wymiana silnika 1.4 E7J

Postprzez branio sobota, 19 lipca 2014, 07:36

Montuj co dostaniesz, lepiej 780
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez redondo00 niedziela, 20 lipca 2014, 07:16

Czesc.

Przerobilem 2 miechy temu to co ty teraz. Silnik ten raczej trudny do znalezienia. Ale nie szukaj nic starego zwlaszcza za taka kase jak w ofertach.Ten nasz silnik siedzi tez w clio 2 , daci logan , . w Daci moze miec symboliczny przebieg!!. Ja kupilem w siedlcach po obejzeniu (nigdy bez ogladania ) stwierdzilem ze to bedzie ten. W necie sa oferty ze maja super , nie myty i moga wyslac kurierem. Moj to anglik 70 000 tys mil x 1,6 czyli 112 000 przebiegu i tak tez jezdzi . Moj ma tez plomby na srubach wszystkich ze nigdy nie byly ruszane!!. Odnosnie szukania silnika to nie kupuj od kangura 1,4 to troche malo na ta bude.szukaj z logana badz clio 2 maja polowe mniejsze przebiegi i raczej wiarygodne. a tu troche pomocy http://en.wikipedia.org/wiki/Renault_K-Type_engine K7j tez pasuje , acha niemyty silnik nie ma bardzo zardzewialego bloku!! Musi miec taka sama miske olejeowa jak twoj metalowa to metalowa jak alu to aluminiowa

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... -2-mt-0718
redondo00
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez domino wtorek, 22 lipca 2014, 18:41

Udało mi się dostać w okolicy E7J 780 za 900zł. Wygląda nieźle, wyciągnięty z anglika. Heh, nawet jak porównuję przewody gumowe (np. odma czy takie cienkie rurki przy kolektorze) to jest niebo i ziemia. W starym te przewody już lekko sparciałe, guma zaczęła pękać. W nowym jakby stanowiły jednolitą całość, super.
Dzisiaj uzbroiliśmy z teściem nowy silnik na zewnątrz samochodu i jeżeli zdobędziemy jutro coś co pomoże wyjąć / włożyć silnik to robimy to sami, a jak nie to daję do warsztatu bo już mi się nie chce chodzić na piechotę do pracy hehe. Mam jednak pytanko bo pojawiła się zagadka. Miedzy przepustnicą, a rurą powietrza jest taki okrągły element z rurką. Co to jest? Co podłączyć do tej rurki? Było to założone w oryginalnym silniku ale nie pamiętam czy to było podpięte czy nie.
Jak tak zostawię, to pewnie będzie łapał lewe powietrze....
Czy może to jest coś przez co wylatuje np. skroplona woda i ta rurka ma być skierowana ku dołowi?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kangoo 1,4 E7J, 1998 rok
domino
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez skawina wtorek, 22 lipca 2014, 18:43

Ten silnik był zagazowany :) To jest wlot gazu, taka dysza jakby.... Zgubiłem słowo :|
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass wtorek, 22 lipca 2014, 19:55

To słowo co Ci zabrakło to mieszalnik. :)
Domino możesz to wywalić w cholerę.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez redondo00 niedziela, 27 lipca 2014, 06:32

mixer od gazu miesza mieszanke paliwo powietrze.Silnik byl jezdzony na gazie
redondo00
Kangoogaduła