Drugie światło wsteczne

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Drugie światło wsteczne

Postprzez sw poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 22:11

Zamierzam założyć. Prąd pociągnę z oryginalnego świała, a drugie zamontuję przy uchwycie pod autem podtrzymującym wlew paliwa. Wprawdzie uchwyt plastikowy, ale ma ładne oczko do założenia śruby. Założę obudowę halogenową (małą, czarną), tylko nie wiem jaką żarówkę mogę tam włożyć.
Jak policzyłem obciążenie bezpiecznika (15A), to wyszło mi, że spokojnie żarówka 55W powinna świecić bez problemu (na bezpieczniku jest ogrzewanie szyby i wycieraczka tylna, ale one chodzą u mnie rzadko, a nigdy łącznie ze wstecznym). Tyle, że jak zobaczyłem kabel prowadzący do wstecznego, to zacząłem się zastanawiać. Cieniutkie to to. Zaczynam się więc łamać i chyba założę zwykłą 20W, tylko jakoś zmienię środek obudowy halogena, żeby jakoś ją zamocować.

Co Wy na to?
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bogdan niedziela, 18 listopada 2007, 20:02

oglądałem zdjecia kol. lam3r z jego wypadu do Dusznik i na jednej fotce jest Nissano-Kangoo który tylne lampy ma jak mi sie wydaje z dwoma swiatłami wstecznymi co mnie by bardzo odpowiadało bo to jedno orginalne oswietla dobrze tylko prawa strone a mnie przy cofaniu z garazu bardziej pomocne swiatło lewe , a dwa to juz pełnia szczęscia - i tu pytanie, widział ktos z Was takie klosze i czy pasuja do Kangoo ?

http://www.imagic.pl/public/pview/89356/DSC00586_s.jpg

.... a tak na marginesie to dwie rzeczy mi sie wydaja nie praktyczne w Kangoo /na dzisiaj/ te wsteczne swiatła i wystajace gniazda pasów bezpieczeństwa w tylnych kanapach o których juz kiedys pisałem . A widzialem ze w nowym Kangoo te gniazda juz są cofniete blizej kanapy oparciowej co ten defekt juz rozwiazuje - pewnie wiecej było takich skarg :D [/list]
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio niedziela, 18 listopada 2007, 20:08

Bogdan napisał(a):oglądałem zdjecia kol. lam3r z jego wypadu do Dusznik i na jednej fotce jest Nissano-Kangoo który tylne lampy ma jak mi sie wydaje z dwoma swiatłami wstecznymi
Nie, kubistar ma po prostu białe klosze kierunków, reszta jest jak u nas.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw poniedziałek, 19 listopada 2007, 14:37

dodatkowe swiatlo to 2 godzny roboty. Ja uzylem halogenu (żeby było jaśniej). Prąd pociągnąłem z akumulatora przez bezpiecznik i przekaźnik (steruje kabel oryginalnego wstecznego). Umieściłem na środku i było super. Niestety przy instalacji haka musialem przesunąć troche na bok i teraz jest troche gorzej. Ale wciąż działa.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam