Opony ciężarowe jak to jest?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Bullitt niedziela, 4 listopada 2007, 22:53

Trzeba przeliczyć...
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez czubcia wtorek, 6 listopada 2007, 00:37

Przykładowe obliczenia dla mego skoczka, na dwa sposoby.

Danych:
Dopuszczalna masa całkowita i największy dopuszczalny nacisk osi
szukaj we własnym dowodzie rejestracyjnym

czubcia napisał(a):1. Dopuszczalna masa całkowita skoczka 1690kg
na 4 oponki to po 422,5kg czyli taka ma być minimalna nośność opony.
2. Największy dopuszczalny nacisk osi 8,72kN
8720N / 9,81 = 888,89kg
888,89/2=444,45 czyli taka ma być minimalna nośność opony
Pytanie: które z obliczeń jest prawidłowe i gdzie ewentualnie jest błąd.
Pozdrawiam
Czubcia
--------------
1,9D65; 2001
biały blaszak z gepardem na bokach

Obrazek
czubcia
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez a-kwiaty wtorek, 6 listopada 2007, 07:35

wczoraj bylem w jednym z wroclawskich punktow przegladow rejestracyjnych - Pan specjalista nie wiedzial jakie mam miec opony.
stwierdzil tylko, ze jesli nie woze duzych ciezarow to moge miec zwykle np o indeksie 82.
natomiast na pytanie dot. zabrania dow. rej. przez policje, odpowiedzial, ze nie slyszal o takim przypadku...
warto by zapytac jakiegos gliniarza ale obawiam sie, ze to prawie martwy przepis, ktory wykorzystuja tylko ubezpieczalnie.
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass wtorek, 6 listopada 2007, 14:57

a-kwiaty napisał(a):natomiast na pytanie dot. zabrania dow. rej. przez policje, odpowiedzial, ze nie slyszal o takim przypadku...
warto by zapytac jakiegos gliniarza ale obawiam sie, ze to prawie martwy przepis, ktory wykorzystuja tylko ubezpieczalnie.

Ja też o takim przypadku nie słyszałem ale od czasu gdy pracowałem na drodze parę lat minęło. Martwy przepis powiadasz... ale tak czy tak obowiązuje.
A co do firm ubezpieczeniowych. To co robią to zwykłe sk@#$%^&*.
Oczywiście przy tego typu przypadkach mogą zmniejszyć kwotę odszkodowania lub w skrajnych wypadkach odmówić wypłaty ale TYLKO jeśli stan opon ( a zatem również ich typ) miał bezpośredni wpływ na powstanie zdarzenia. Innymi słowy wiozłeś ładunek maksymalny - dopuszczalny dla ładowności samochodu ale miałeś oszczędnościowe opony i jedna strzeliła, po czym znalazłeś się w rowie - są podstawy do twierdzenia, że to Twoje niedbalstwo i można Ci wypłatę ograniczyć.
Ale w innych przypadkach ????
To tak jakby odmówić wypłaty odszkodowania komuś kto brał udział w czołowym zderzeniu, bo miał niesprawne światła stopu.
Ubezpieczalnie bazują na nieznajomości prawa przez ubezpieczonych. I nieźle na tym wychodzą. Jedyna na to rada : odwoływać się, odwoływać i jeszcze raz odwoływać! :evil:
A jeśli firma twierdzi, że rodzaj opon miał wpływ na powstanie zdarzenia to jako strona twierdząca będzie to przed sądem musiała udowodnić :twisted:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Marcinos środa, 7 listopada 2007, 15:15

Tez musialem teraz zakupic zimowki, dlugo sie zastanawialem czy wybrac te wzmocnione czy nie. Stanelo na oponie Fuldy Kristall Montero 2 bez wzomcnienia. Doszedlem do wniosku ze lepiej kupic lepsze bez wzmocniena niz byle jakie ze wzmocnieniem, tymbardziej ze bardzo zadko woze jakies ciezkie ladunki. Wrazie czego bede sie procesowac. :twisted:
Zawsze trzeba podejmować ryzyko, tylko wtedy uda Ci się zrozumieć jak wielkim cudem jest życie.
Marcinos
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez a-kwiaty środa, 7 listopada 2007, 15:33

wlasnie takie same mam. zostaly mi z poprzedniego auta, a ze kupilem je w ub roku to zalozylem... chyba, ze ktos ze znajomych wezmie to kupie mocniejsze.
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Marcinos środa, 7 listopada 2007, 15:41

a-kwiaty napisał(a):wlasnie takie same mam. zostaly mi z poprzedniego auta, a ze kupilem je w ub roku to zalozylem... chyba, ze ktos ze znajomych wezmie to kupie mocniejsze.

zadowolony jestes z tych opon ?
Marcinos
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez a-kwiaty środa, 7 listopada 2007, 15:48

odpukac nic zlego sie nie stalo, opony jak opony - smigaja po sniegu.
troche mam za szerokie jak na kangoo bo 185/60/14 - daja rade.
sprzedawca w ub roku chcial mi sprzedac Klebery KRISALP HP ale cos mi sie nie podobaly. pozniej czytalem oceny - ponoc porazka!
Obrazek
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez ANQA czwartek, 8 listopada 2007, 18:18

Ja mam w dowodzie - ciężarowy, przeznaczenie uniwersalne
- 1999
- 1.4
- dop. ładowność 580 kg
- dop. nacisk osi 9 kn
- dop. masa całkowita 1645
Chciałam kupić normalne opony bez ,,c", ale czytając ten wątek juz nie wiem co to znaczy normalne... Nie wożę ciężarów i zaczynam żałować, ze to ciężaróka a nie osobówka. Myślałam, że wystarczy kupić zimówkę np. Dębicę 165/70 14 i tyle ale teraz się załamałam i kompletnie nie potrafię zinterpretować tego o czym pisaliscie. Jeśli ktos łaskawie moze mi doradzić jak te moje dopuszczenia mają sie do ,,normalnych" zimowych opon to będę wdzięczna. Pozdrawiam! ANQA
Ostatnio edytowano sobota, 10 listopada 2007, 13:50 przez ANQA, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
ANQA
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Tomazs czwartek, 8 listopada 2007, 20:12

Witam.

Ja już drugi sezon zimowy jeżdżę na nowych Dębica Frigo2 175/65/14. Trochę hałasują, szczególnie przy skręcaniu, ale ogólnie jestem zadowolony, chociaż w zeszłym roku zimy praktycznie nie było.
Tomazs
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam