Halogeny - instalacja

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez kavka poniedziałek, 11 września 2006, 21:10

Równolegle!
Jeżeli podepniesz szeregowo to będą się paliły słabym światłem (tak jakbyś żarówkę 12V podpiął pod 6V) No chyba że żarówki w nich są 6V w co bardzo wątpię Wink

Już poprostu mam tak namieszane w głowie że już wole sie o wszystko spytać :lol: :wink:
Nie musisz kupowac, przeczytaj wyzej. Dzisiaj sprawdzałem i jest bistabilny.

Znaczy ten przełącznik od ogrzewania ma już ten przekaźnik bistabilny bo już sie nie łapie :wink: :?:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 12 września 2006, 06:55

kavka napisał(a):Znaczy ten przełącznik od ogrzewania ma już ten przekaźnik bistabilny bo już sie nie łapie :wink: :?:

Niekoniecznie, ale działa tak samo :wink:
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez kavka wtorek, 12 września 2006, 12:51

To może inaczej ... Jak mam podłączyć się pod ten przełącznik żeby impuls załaczał i wyłaczął obwód ... W przełczniku są 4 styki ...

PS: Ale i tak już bistabilny kupiłem za 1,5 PLN :lol: :wink: Ale jakby go nie trzeba było to byłoby fajnie :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass wtorek, 12 września 2006, 16:00

Nie żebym sie upierał bo pewny nie jestem ale wydaje mi sie, że dwa powinny być do podświetlenia, a dwa do właczania "prądu".
Najlepiej wyciągnij ten przełącznik od szyby ale go nie odpinaj od wiązki, włącz światła pozycyjne i ogrzewanie szyby, po kolei odcinaj kabelki i sprawdzaj co przestaje działać :lol: :wink:
A tak serio to miernikiem musisz poszukać dwóch styków, których zwarcie przez przyciśnięcie przełącznika powoduje przepływ prądu w obydwu kierunkach - to będą te od włączania
A jeżeli pozostałe dwa są od podświetlenia to puszczą prąd przez diodę tylko w jedną stronę
W Torbie jest też plik pt "schematy instalacji elektrycznej" ale niestety mnie nie udało sie go ściągnąć tzn wychodzi błąd przy próbie otwarcia pliku :( A tam mogłaby być odpowiedź na wszystkie pytania
Ostatnio edytowano wtorek, 12 września 2006, 16:33 przez Lucass, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez kavka wtorek, 12 września 2006, 16:32

Najlepiej wyciągnij ten przełącznik od szyby ale go nie odpinaj od wiązki, włącz światła pozycyjne i ogrzewanie szyby, po kolei odcinaj kabelki i sprawdzaj co przestaje działać Laughing Wink
A tak serio to miernikiem musisz poszukać dwóch styków, których zwarcie przez przyciśnięcie przełącznika powoduje przepływ prądu w obydwu kierunkach - to będą te od włączania

Włącznik to ja już dawno rozpracowałem tylko nie wiedziałem czy te 2 dodatkowe to są od tej diody czy właśnie od bistabilnego może ...
W Torbie jest też plik pt "schematy instalacji elektrycznej" ale niestety mnie nie udało sie go ściągnąć tzn wychodzi błąd przy próbie otwarcia pliku Sad A tam mogłaby być odpowiedź na wszystkie pytania

Ściągałem wszystko ale niestety jeden plik jest do Kangoorka do 1999 roku a drugi tez nie jest najnowszy :cry:

Jeszcze myślałem czy poprostu nie znaleźć wiązki głównej która idzie prosto do tylnej szyby i tam wpiąć halogeny ... Wtedy miałbym i włącznik wykorzystany i kontrolke na desce rodzielczej (nie ważne że od szyby , wazne że jest :lol: :wink: ) , tylko nie wiem czy ten bistabilny który jest gdzieś przyczajony wytrzyma taki prąd jaki pobierają halogeny :roll:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass wtorek, 12 września 2006, 16:37

Sprawdź jaki bezpiecznik jest przewidziany dla szyby, a jaki dla halogenów.Wydaje mi się, że do halogenów 15 tka, a do szyby 30 tka wiec bez problemu wytrzyma bo z tego by wynikało, że halogeny mają mniejszy pobór prądu.
Sciągnąłem nowszego Acrobata i mnie sie te schamaty już też ładnie otwierają. Spróbuję sie w nie wgryżć. Nie szkodzi że od starego myślę, że instalacji aż tak nie przerobili.

PS
Już sprawdziłem te bezpieczniki
Szyba - 30
światła p mg - 15
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez kavka wtorek, 12 września 2006, 16:52

Lucass powinienes zostac honorowym klubowiczem :wink: Zawsze pomożesz :wink: W takim razie może się okazać że szukam daleko a wystarczy podpiąć się poprostu pod wiązke z tylnej szyby bo i tak jej nie używam (ogrzewania :wink: )

PS: Kurde to w takim razie ile ciągnie ogrzewanie szyby :lol: :wink: Bo jeśli halogeny 110 to szyba coś koło 200 nawet i pewnie dlatego działa tylko przy odpalonym silniku :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass wtorek, 12 września 2006, 17:07

kavka napisał(a):Lucass powinienes zostac honorowym klubowiczem

Jak mogę i potrafie to czemu nie pomóc... :oops: :D

Z podłączeniem sie do szyby to będzie na pewno najprostsze choć nie do końca prawidłowe (te nieszczęsne pozycyjne) :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez kavka wtorek, 12 września 2006, 18:24

Z podłączeniem sie do szyby to będzie na pewno najprostsze choć nie do końca prawidłowe (te nieszczęsne pozycyjne) Wink

Z tym nie ma problemu bo że tak powiem przegląd jest robiony przez zaufanego znajomego :lol: :wink:

Jutro robie to właśnie tym sposobem czyli podłaczam się pod ogrzewanie szyby i bede miał i kontrolke na zegarach i przełącznik wykorzystany :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 12 września 2006, 20:23

Lucass napisał(a):Nie żebym sie upierał bo pewny nie jestem ale wydaje mi sie, że dwa powinny być do podświetlenia, a dwa do właczania "prądu".

Jeden od zasilania, wyjście, masa i podświetlenie

Lucass napisał(a):Najlepiej wyciągnij ten przełącznik od szyby ale go nie odpinaj od wiązki, włącz światła pozycyjne i ogrzewanie szyby, po kolei odcinaj kabelki i sprawdzaj co przestaje działać :lol: :wink:

Proponowałbym trochę inaczej. Przy właczaonym silniku sprawdzić gdzie na stałe jest napiecie, a gdzie pojawia sie po naciśnieciu i zapaleniu kontrolki. po odłaczeniu zasilania nie bedzie działal i nie da sie sprawdzic.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam