XENONY - czy warto przerabiać? -

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: XENONY - czy warto przerabiać? -

Postprzez zuwik piątek, 29 lutego 2008, 19:25

Masaccio napisał(a):Żeby taki zestaw miał homologację, musi mieć układ samopoziomujący i mycia reflektorów. Zauważ, że wszystkie auta z fabrycznie montowanymi ksenonami, mają spryskiwacze reflektorów. Wszystkie inne zestawy to "partyzantka" za którą zabiorą dowód.
Mitem jest to, że ksenon będzie oślepiał, bo ma mniejszą emisję światła poza "strefą" niż najlepsze rozwiązania odbłyśnikowe. Bolesną prawdą jest to, że nawet jak zapewnisz samopoziomowanie i spryskiwacze, trzyma przepis zabraniający doposażenia auta w takie światła.

Samopoziomowanie można zastąpić regulacją z deski i inteligentnym kierowcą.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt niedziela, 2 marca 2008, 13:49

zuwik napisał(a):[ Mitem jest to, że ksenon będzie oślepiał, bo ma mniejszą emisję światła poza "strefą" niż najlepsze rozwiązania odbłyśnikowe.

Mylisz sie. Nie chodzi tu o źródło swiatła, tylko o rodzaj reflektora. Lepsze ukształtowanie strumienia i wyraźna granice swiatło-cień maja soczewki.
Ta przeróbka z soczewka wygląda na przyzwoitą. Faktem pozostaje, legalna nie jest.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez zuwik niedziela, 2 marca 2008, 16:44

Racja, byłem pierońsko nieprecyzyjny i teraz mi wstyd :oops:

O czymś takim jak wsadzanie żarówek ksenonowych do odbłyśnika lampy projektorowej pod żarówkę standardową nie ma, nie może i w towarzystwie ludzi o IQ > 0 nie powinno być mowy :)

Mówiąc ksenon miałem na myśli reflektor ksenonowy a nie żarówkę ksenonową ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia strona

Powrót do Pytam