pojemność zbiornika

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez gregor wtorek, 28 czerwca 2005, 12:52

michal napisał(a):natychmiast namiar, na stację która ma taki licznik (gość podkręcał w złą stronę)

A tak poważnie to ile ma ten zbiornik?
gregor
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sw czwartek, 14 września 2006, 10:15

Przed wakacjami pytałem w którymś wątku (ktorego teraz nie mogę znaleźć) ile można wlać do baku, gdy pistolet odbije. Otóż:
1) 1 litr można wlać bez problemu
2) 1,3 litra powinno się zmieścić
3) wszystko ponad to wyleje się na ziemię, bo odpowietrzenie jest NIŻEJ niż wlew paliwa. Mnie wylało się ok. 0,2l paliwa.
4) jak zrobić, żeby pistolet nie odbijał? (nie polecam) - delikatnie go wcisnąć i trochę wysunąć z rury.
5) Pojemności baku razem z instalacją dalej nie znam.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez michal czwartek, 14 września 2006, 19:06

ja obstawiam 52l

a czy te odpowietrzenie widać?
michal
helios 1.5 dci
michal
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez remek70 czwartek, 14 września 2006, 21:41

Rafal napisał(a):do kangoora miesci sie taki zbiornik, zeby mozna bylo nalewac 34 litry gazu (42l pojemnosci), wiec musi przejechac 340 km bez gadania..... Ja jak widze na liczniku 300km to szukam stacji....

ja też mam zbiornik w miejscu koła,ale mój ma chyba 50 l pojemności,bo wlewam 40-42 litry gazu,w zależności od ciśnienia w dystrybutorze na stacji. :P
gg 4160697
zielony Alize 1,4 2000 r.
nalepeczki,
gaz,klapa,CB,hak,
remek70
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez michal sobota, 7 października 2006, 20:21

tankowanie
sw napisał(a):3) wszystko ponad to wyleje się na ziemię, bo odpowietrzenie jest NIŻEJ niż wlew paliwa. Mnie wylało się ok. 0,2l paliwa.
.

eeee zawsze leję tak, że widać poziom ropy ,czasami boję się , że nie da rady włożyć korka bez zrobienia fontanny i nic się nie wylewa na ziemię ( dziś klęczałem aby to sprawdzić 8O - ładnie SW robisz z ludzi wała)

na zdrowy rozum to może być odpowietrzenie zbiornika (druga cieńsza rurka, aby powietrze uchodziło podczas napełniania i tak łącząca się pod koniec z grubszą rurką do wlewania, ale powyżej włożonej rury pistoletu) a dostęp powietrza podczas obniżania się poziomu paliwa
w trakcie jazdy lub uchodzenie nadmiaru powietrza gdy np długo stoi na słońcu powinien być rozwiązany dwustronnym zaworem ciśnieniowym (coś jak szybkowar) i przy otwartym korku ten zawór nie ma prawa działać i coś się bokiem wylewać .
Chyba, że zaprojektował to polski hydraulik i jest to rozwiązanie rodem z umywalki czyli otwór przelewowy :D

a tak na marginesie, producent zaleca przerwać tankowanie po drugim odbiciu pistoletu
aby zostawić przestrzeń technologiczną - kto zna współczynnik rozszerzalności tego płynu i napisze jaka powinna być objętośc tej przestrzeni technologicznej :?:
michal
helios 1.5 dci
michal
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw niedziela, 8 października 2006, 06:26

michal napisał(a):dziś klęczałem aby to sprawdzić 8O - ładnie SW robisz z ludzi wała)

Moze powinienes swój post przeczytać przed wysłaniem.

Ale wracając do tematu: Napisałem prawdę - dolewałem czekając aż pojawi się lustro ropy we wlewie (wciskałem bardzo lekko przycisk pistoletu i powoli go wysuwałem, więc nie odbijało). W pewnym momencie zaczęło się lać spod zderzaka. Tyle wiem, a co to było, to się nie patrzyłem, bo nie miałem czasu.
Możliwe, że coś serwis źle złożył, bo miałem wymieniany cały wlew.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt poniedziałek, 9 października 2006, 09:47

Wielokrotnie nalewałem po sam korek. Nigdy nic sie nie przelewało.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez jon104 poniedziałek, 9 października 2006, 16:48

U mnie podobnie przy laniu "pod korek" nic się nie wylewało :lol: ... zatem IMHO w kangoo-rku SW cóś nie podłączyli :(
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb poniedziałek, 9 października 2006, 19:33

Ja też nalewam zawsze pod korek i raczej nic się nie wylewa.

Z drugiej strony kilkukrotnie czytając porady typu jak mniej spalić (między innymi na naszej zaprzyjaźnionej stronie z malezji) jest napisane, żeby nie lać pod sam korek to się mniej spali.

Pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez cieski poniedziałek, 9 października 2006, 23:02

Ja też leje po korek i nic nie kapie. A wracając do pytania to lałem już 52 a nawet 53l. (Neste Opolska Kraków) Ciekawe czy to było oszustwo? Pewnie zbiornik ma 50-51 litrów ale jeszcze na dolocie wejdzie parę litrów.
Obrazek Obrazek
srebrny 1,5 dCi, 82KM, 2004r
cieski
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam