elementy zawieszenia (ile to kosztuje ??)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez osa-ozo środa, 4 maja 2005, 20:13

Tak jak już chyba pisałem może okazać się, że springi na końcach są przerdzewiałe, warto wymienić wszystko to co jest "nad" amorkiem (2 poduszki i łożysko) - będą mniejsze drgania na kierownicy i poprawi się prowadzenie auta na zakrętach... za wymiąnę tych el. nic nie zapłacisz.
No wiec jeslio chodzi o drgania to nie mam ich wcale narazie,ale...ile kosztują te czesci "nad"amorkiem czyli poduszka i łozysko ????

Łączniki pionowe L+P---cena za 2 szt.32zl-tak mi napisali w tym serwisie gdzie byłem,w sklepie reno zaplacilem za to 32zl jak juz napisalem,a chodzi chyba o lacznik pionowy stabilizatora z czym czego nazwy zapomnialem(jesli mi sie o uszy dobrze obiło)-wyglada to tak mniej wiecej jak srubka dosc dluga z gumkami wytloczonymi na koncu(nie wiem jak idealnie opisac)
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ niedziela, 8 maja 2005, 19:26

No wiec jeslio chodzi o drgania to nie mam ich wcale narazie,ale...ile kosztują te czesci "nad"amorkiem czyli poduszka i łozysko

Widzę, że nie czytasz postów... wcześniej podałem Ci link do posta gdzie podałem wszystkie ceny... tu masz cytat:

Sachs Advantage x2 (cena w dziale sprzedam)
poduszka górna SASIC x2 - 60+60
poduszka dolna SASIC x2 - 50+50
łożysko amort. SNR x2 - 30+30
bałwanek BANANASONIC x2 25+25

Silentblok SASIC x4 - 50+50+50+50
Sworzeń wahacza TRW x2 - 40+40

gumy wew. stabilizatora SASIC x2 20+20
gumy zew. stabilizatora (mocowanie) SASIC x2 15+15

Koszty dodatkowe:
Springi LESJOFORS x2 - 170+170
osłony springów (tylko w Renault ) x2 - 60+60

a tu masz pica, zrobiełm go przy okazji wymiany swoich el...
Obrazek
Na obrazku:
1 i 3 to zestaw gum a 2 to łożysko
4 to oczywiście sworzeń wahacza
5 i 6 to gumy stabilizatora
5 to środkowe mocowanie i warto zadbać o wymianę tych gum :!:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez osa-ozo poniedziałek, 9 maja 2005, 08:48

dzieki za full profesjonalne podejscie do sprawy.Posty czytam,ale jakos nie zauwazylem tamtego linka-naprawde nie wiem czemu.Hmmm,troche doszlo tych kosztow,chyba jeszcze dokupie te gumy stabilizatora z 5 rysunku o ktorych mowisz ze sa dosc istotne.Poza tym nie potrafie powiedziec co jest najwazniejsze do wymiany z tych czesci ktore podales,wiec juz u mechanika najwyzej na biezaco bede dokupowal jakies czesci,ktore beda zuzyte,albo w niedalekim czasie sie zuzyja.
Materialy juz prawie zgromadzone-w srode na naprawke.
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez misiek288 poniedziałek, 9 maja 2005, 09:03

jaki masz przebieg tego samochodu bo strasznie dużo cęści wymieniasz w nim :!: interesuje mnie czy ja też będe miał takie wydatki ze swoim :?:
mój jak narazie ma 200 000 przejechane.
misiek288
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez osa-ozo poniedziałek, 9 maja 2005, 19:20

no to moj ma nieco mniej bo 176 ale naprawde duzo jezdzi i czesto-mam jeszcze inne auta,ale kangurek ostatnio troche nadrabia za tamte-takie kursy ma.Wymieniam tyle czesci bo to ma chodzic-cokolwiek to znaczy ma nie stanac na drodze i byc bezawaryjny a i komfort z jazdy jakis rowniez ma byc utrzymany.Niektorzy co jechali tym autem,mowia ze jeszcze by nie robili,ale ja tak juz mam ze wole zapobiegac niz potem leczyc-to zawieszenie z przodu podobno by jeszcze wytrzymalo ale jak mam teraz czas i mozliwosc by to wszystko robic to wymieniam te chyba niezbedne rzeczy.
Oczywiscie najlepiej jakby nic przy nim nie robic,ale to chyba nie mozliwe.Tobie zycze bezawaryjnej jazdy jak i kazdemu z tego forum i chyba nie tylko.
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: ile to kosztuje ??

Postprzez osa-ozo czwartek, 12 maja 2005, 20:42

mam juz wszystkie(chyba)potrzebne czesci,mialem to robic w tym tygodniu ale jakos czasu nie mialem,wiec w poniedzialek bedzie to chyba wymieniane.Tak sie zastanawiam ile mi krzykna za tę robote ???? Czesci te ktore wymienilem+amortyzatory olejowe na przod kayaby jeszcze kupiłem.Ewentualnie cos dojdzie moze podczas pracy jak sie to wszystko jeszcze rozkreci-tzn.jakies czesci dodatkowe konieczne do wymiany.Na jaki wydatek sie przygotowac waszym zdaniem(albo ci co juz robili milo by bylo gdyby powiedzieli ile zaplacili)????
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ piątek, 13 maja 2005, 07:30

Za robociznę zapłaciłem u mojego mechaniora 200zł - to co opisałem czyli prawie cały przód z wyjątkiem ukł. kierowniczego. Tylko dopilnuj, aby wahacze skręcali w prawidłowej pozycji... w torbie jest opis - oczywiście powinni wiedzieć, ale nie zaszkodzi przypomnieć :lol:
Dodatkowo zbieżność to ok 40zł
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez osa-ozo piątek, 13 maja 2005, 22:47

hmm,to chyba nie dużo,dzis sie byłem pytac w pierwszym lepszym warsztacie ile za to i powiedzieli mi 300 do 350 w maxie.Chyba troszke za drogo,w porównaniu do twojego mechaniora...nic bede pytal jeszcze w innym zakladzie-tam gdzie zawsze robie autka,moze bedzie taniej,a przede wszystkim lepiej...
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ sobota, 14 maja 2005, 10:18

To nie jest dużo, bo ja robię u niego większość rzeczy których sam nie jestem w stanie zrobić i facet przez 2 lata bardzo dokładnie poznał kangura. Tak przy okazji dodam jeszcze, że po wymianie tych wszystkich el. (głównie gum) trzeba trochę pojeździć, aby odczuć efekt (sztywność)... wszystko musi się ułożyć. Od czasu wymiany zrobiłem ok 3kkm i z każdym dniem jest lepiej... ale tylko do czasu :lol:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio sobota, 14 maja 2005, 16:28

quote] Tak przy okazji dodam jeszcze, że po wymianie tych wszystkich el. (głównie gum) trzeba trochę pojeździć, aby odczuć efekt (sztywność)... wszystko musi się ułożyć.

To się chyba te rzeczy z zawieszeniem pomyliły,he. :lol: :lol: :lol:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam