Dziwna sprawa z halogenami

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Dziwna sprawa z halogenami

Postprzez osekltd sobota, 29 listopada 2014, 18:14

Świecą tak samo, ja do swojego wstawiłem na żarówkę H1

Pozdrawiam
OsekLtd®

C3 1.4 HDI 50 kW/70 KM 2009 - żony
Toyota Corolla 2.0 D4D 92kW/126KM 2012 - moje
Xsara Picasso 1.6 HDI 66 kW/90 KM 2006 - rodzinne
APUS Agencja Reklamowa - Lublin
Grawer, haft, tampodruk, sitodruk
osekltd
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez hajdi211 sobota, 29 listopada 2014, 18:42

Ok, serdecznie dziękuje za wszystkie rady. Przekaźnik udało mi się kupić w sklepiku z częściami w mojej mieścinie. Resztę zamawiam na Allegro bo taniej :) Jak już wszystko poskładam będzie działać to oczywiście pochwalę się :) Przyjemnego weekendu życzę :)
hajdi211
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez hajdi211 wtorek, 2 grudnia 2014, 17:06

Dzisiaj odebrałem przesyłkę z halogenami i manetką. Pomimo niesprzyjającej pogody postanowiłem zamontować lampy. Po założeniu manetki i przekaźnika pojawiła się kontrolka na zegarach. Po włączeniu słychać charakterystyczne "pyk", czyli przekaźnik włącza się.
Niestety w zderzaku jest już gorzej. Wtyczkę, którą widać na zdj. w pierwszym poście nie pasuje do halogenu. Halogen ma podwójne wejście ale płaskie (widoczne na foto poniżej), a wtyczka ma też podwójne wejście ale bolczyki są jak igiełka.
Po głębszych obserwacjach pod zderzakiem zauważyłem że w/w przewód jest w peszli razem z kablem od masy, przykręconym pod lewym nadkolem. Masa biegnie gdzieś w stronę chłodnicy (dokładnie nie widać gdzie, muszę zdjąć zderzak). W tej samej peszli jest również przewód od klaksona.
Podpowiedzcie co to za przewód. od czego on może być? Jakiś dodatkowy sygnał dźwiękowy?
Gdzie szukać wtyczki od halogenów? Czy kabel zasilający biegnie wspólnie w jakieś peszli z innym kablem zasilającym inny podzespół? Muszę rozbierać skrzynkę bezpieczników zaczynając od przewodów wychodzących z przekaźnika?
Proszę o pomoc.
Załączniki
kontrolka.jpg
Świecąca sie kontrolka halogenów po zmianie manetki i po podłączeniu przekaźnika.
kontrolka.jpg (41.99 KiB) Przeglądane 176 razy
halogen tyl.jpg
Wtyczka halogenu. Dwa płaskie piny.
halogen tyl.jpg (64.56 KiB) Przeglądane 176 razy
hajdi211
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez osekltd wtorek, 2 grudnia 2014, 20:12

Sprawdź, czy na tym przewodzie pojawia się napięcie po włączeniu halogenow na manetce.

Pozdrawiam
OsekLtd®

C3 1.4 HDI 50 kW/70 KM 2009 - żony
Toyota Corolla 2.0 D4D 92kW/126KM 2012 - moje
Xsara Picasso 1.6 HDI 66 kW/90 KM 2006 - rodzinne
APUS Agencja Reklamowa - Lublin
Grawer, haft, tampodruk, sitodruk
osekltd
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 wtorek, 2 grudnia 2014, 21:06

Moja stara wtyczka żeńska od przyłącza halogenu też nie pasowała do nowego gniazda męskiego w halogenie. Zrobiłem dziurkę, wprowadziłem ten przewód 2 żyłowy, połączyłem dobrze elektrycznie, otwory zaślepiłem silikonem samochodowym. Świeci bez problemu. ;)

Do wtyczki halogenu powinny dochodzić 2 żyły czarna-masowa i niebieska-plusowa, po drodze łączy się ze złączem-rozdzielaczem na drugi halogen w zderzaku, od tego miejsca powinien iść biały przewód-plusowy do przekaźnika halogenów i na lampkę halogenów na kokpicie, a czarny na masę nad nadkolem lewym. Od przekaźnika beżowa żyła na manetkę zespoloną, czarna na masę w słupku przednim lewym, a czerwona na plus z bezpiecznika 15A. W którymś momencie peszel z klaksonu łączy się też z peszlem od halogenu. :roll:

Tak jest niby według jakiegoś schematu elektrycznego. U Ciebie może być inaczej. Ale może to rozgryziesz. :idea:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Stiopa środa, 3 grudnia 2014, 17:27

Wtyk pod zderzakiem jest taki sam jak przed liftem. W lampach przed liftem było takie samo złącze, a po lifcie złącza do lamp były już inne, także wiązka w zderzaku miała jedno złącze inne, a pozostałe dwa inne. Żeby nie można było podpiąć lamp bez wiązki w zderzaku. ;)
Kangoo I 1.2 8V 60KM '98r
Jedyny MV941 z takim zderzakiem :D

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Stiopa
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia strona

Powrót do Pytam