pęknięty tylny stabilizator

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

pęknięty tylny stabilizator

Postprzez canis sobota, 6 sierpnia 2005, 09:18

auto kupiłem używane, więc nie wiem jak germaniec nim jeździł, ja trochę poszalałem, ale po urwaniu poduszki pod silnikiem już mi przeszło; musiałem też wymienić obydwa drążki kierownicze i już było ślicznie a tu przy wolniutkiej jeździe po lesie coś stukło i torbacz mi przysiadł na prawą tylną łapę; majster znalazł mi ten drążek aż w Krakowie (miszkam pod Ostródą - w całym Olsztynie nie znalazłem) i ma kosztować 360zł; miał ktoś taki problem? podobno są prawe i lewe a wyglądają tak samo?
canis
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot sobota, 6 sierpnia 2005, 09:48

zobacz tu:
http://www.kangoo.schron.pl/modules.php ... f95d727625
wrzuć w wyszukiwarkę na forum słowo, które Cię interesuje a na pewno znajdzieś wiele informacji.
Temat tylnej belki (drążków) był już wielokrotnie poruszany - poczytaj - a jak będziesz miał jeszcze pytania to wal śmiało.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość sobota, 6 sierpnia 2005, 09:55

przeczyta³em, ale tam jest mowa o dr±¿ku amortyzatora a mi pêk³ stabilizuj±cy; proszê o kilka wskazówek jak to wyj±æ i czy trzeba rozbieraæ ca³o¶æ, a przede wszystkim czy da siê to kupiæ taniej
Gość

Postprzez AdiK sobota, 6 sierpnia 2005, 14:40

We wszystkim chodzi oto samo tylko drązki róznią się grubością.
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez czerja sobota, 6 sierpnia 2005, 15:31

ja ściągałem z Sulejówka k/warszawy za 240pln!numer telefonu 022 7833788,przesłali na drugi dzień,o robociżnie nic nie powiem bo robił to zaufany warsztat choć uwinęli się bardzo szybko! :!:
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez canis poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 13:13

dzięki ale już mi zamówili, drożej ale trudno się wycofać; zrobiłem ten klin drewniany i urządzenie na pręcie 12 mm i czekam na servisco... mają mi to robić w warsztacie, ale oni jeszcze nie mieli takiego przypadku; wciąż nie wiem jak się to rozbiera...
canis
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czerja poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 21:35

z tego co wiem to dłuższy odcinek pręta wyszedł prawie bez problemu a do krótszego dospawali dużą nakrętkę i wybili,po zamontowaniu nowego strona wymieniana jest nieznacznie wyżej od drugiej.
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez AdiK wtorek, 9 sierpnia 2005, 17:52

czerja napisał(a):z,po zamontowaniu nowego strona wymieniana jest nieznacznie wyżej od drugiej.

Czyli się nie przyłozyli do montażu. :evil:
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez canis wtorek, 9 sierpnia 2005, 20:05

byłem u mjastra i pomagałem, więc jak mi znów pęknie to będę robił sam; drążek skrętny stabilizatora (to te krótsze z tych czterech) wychodzi po zdjęciu koła (potem trzeba też zdjąć amortyzator), jedynum kłopotem jest zapieczenie, które trzeba traktować WD40 alby czymś takim i młotkiem. Od strony koła w drążku jest dziura z gwintem więc można użyć techniki ściągacza; radzę jednak wkręcić śrubę i dopiero za nią jakoś wyciągać - majster użył dużej nakrętki jako tulei i wkręcając śrubę w drążek próbował go wyciągnąć, trochę poszło ale urwał się gwint; przegwintował go więc na 12 i wtedy dopiero wyszedł do końca. Co ciekawe drążek był pęknięty, ale nie był w dwóch częściach i udało się go wyciągnąć od razu ze złączki. Potem (zgodnie z instrukcją z torby kangura) drewniany klin... przyrząd z gwintowanego pręta... 43 cm... i wbicie nowego drążka zajęło już tylko parę minut; jednak zwierzak na nowej łapie stoi rzeczywiście trochę wyżej... ale może się ułoży
canis
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez canis wtorek, 9 sierpnia 2005, 20:09

a, i jeszcze coś - za drążek zapłaciłem 359 zł (wraz z przesyłką kurierem z Krakowa do Ostródy - 400) a za robociznę ulgowo 100zł; mam nadzieję że drugi jeszcze trochę potrzyma...
canis
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam