problem z elektryką

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

problem z elektryką

Postprzez cieski niedziela, 23 lipca 2006, 20:41

Hej ciekawą mam przygodę z torbaczem: Drzwi od kierowcy nie załączają światła oświetlenia wnętrza, a co za tym idzie kontrolka otwartych drzwi nie świeci się i parę sekund po wejściu do auta blokuje mi się centralny zamek (myśli, że drzwi nie otwarłem), nie działa też brzęczyk pozostawionych świateł (oczywiście przy otwartych tylko drzwiach kierowcy. Dodatkowo nie działa oświetlenie załączane ręcznie zarówno główna lampka jak i to na prawo i lewo. A jak otworzę drzwi to działa. Jak widać ciekawa sprawa. Pewnie jakieś zwarcie na kabelkach tylko gdzie je szukać? Sprawdzałem bezpieczniki i wyłącznik w drzwiach - po zwarciu kabelków nie ma reakcji. Czy w torbie kangura nie ma przypadkiem rozrysowanej instalacji jeśli tak to bardzo proszę o link albo mail
Obrazek Obrazek
srebrny 1,5 dCi, 82KM, 2004r
cieski
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 24 lipca 2006, 06:20

Zwarcie raczej nie bo wtedy pierwszy padłby bezpiecznik.
Stawiam na brak masy w którymś z urządzeń. To potrafi być przyczyną naprawdę nezłego cyrku - dla przykładu wystarczy "odmasować" tylne światła i zobaczyć co się będzie działo :roll:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez cieski poniedziałek, 24 lipca 2006, 21:50

Udało mi się odkryć co się popsuło... Jest taka kostka pod plastikiem w progu lewych przednich drzwi... no i właśnie na niej nie było dobrego styku. 8O 8O 8O Dlaczego Torbacze czasem zachowują się jak maluchy (126p) to już druga kostka którą musiałem przesmarować wd 40 :evil: poprzednia pod fotelem. Ciekawe jaką kość jeszcze poznam w kangurku :twisted: A tak swoją drogą to skoro EGR jest sterowany elektrycznie to może zabrudzony nie jest on w środku tylko znów na złączce. Muszę powalczyć z wd pod maską może pomoże :D
Obrazek Obrazek
srebrny 1,5 dCi, 82KM, 2004r
cieski
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sw wtorek, 25 lipca 2006, 05:31

EGR zachowuje sie zbyt logicznie (przynajmniej u mnie) jak na awarie elektryki. Niestety Renault ma od kilku już modeli totalne problemy z elektryką aut. Zupełnie sobie z tym nie radzą.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ wtorek, 25 lipca 2006, 06:44

A co mają powiedzieć właściciele pjużota 307... tam elektryka szalała :lol: :lol: :lol:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam