Denerwujące głuche pukanie pomysły ?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Denerwujące głuche pukanie pomysły ?

Postprzez karbek środa, 17 czerwca 2015, 11:58

Witam , Kangoo 2003 blaszak
Wymienione przegłuby i końcówki drążków
A pukanie jak było tak jest czas zmienić mechanika ale przed tym samemu chciałbym się czegoś dowiedzieć może miał ktoś podobnie .

Pukanie odbywa się , nie na najwiekszych dziurach ale na tych mniejszych wybojach nierównościach , tępe głuche stukanie po prawej stronie
Na prostej drodze wszystko wporządku , na większych dziurach też tego tak nie słychać ale poprostu przy jezdzie i małych nierównościach asfaltu tak mnie irytuje ....
Siedząc na miejscu kierowcy słychac je po stronie pasażera momentami wydaje mi się że nawet czuje wibracje na nodze prawej przy gazie przy podłodzę .

Może ktoś by podpowiedział co by jeszcze sprawdzić ? Mechanik miał się przejechac sprawdzić wymienić , tak zrobił że nie zrobił . Cześć wymienił kase skasował ....
Od czego by tu zacząć ? Pomysły porady miłe widziane jadać do nowego mechanika pojadę już z listą co ma sprawdzić i poproszę o zwrot starych cześci ;]
Przed pracą nagram jeszcze filmik napewno będzie słyszalne ;-) Z góry dzięki za podpowiedzi !
Renault Kangoo 2003 r 1.5 dci 84 km
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Denerwujące głuche pukanie pomysły ?

Postprzez istanbul środa, 17 czerwca 2015, 12:15

U mnie zawsze tak stukały tuleje wahacza - praktycznie co 40 tys musiałem je wymieniać.
To jest właśnie głuchy stuk przy pokonywaniu nierówności - powolnych wjazdów na krawężnik itp.

Kto diagnozował te przeguby ???
Przegub zazwyczaj terkocze jeśli jest wywalony, więc jeśli miałeś stukanie, to raczej niepotrzebnie wydałeś hajs na to !

Sworznie albo tuleje obstawiam.
Możesz mieć też sparciałe lub wytarte gumy na górze stabilizatora - groszowe sprawy
istanbul
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez karbek środa, 17 czerwca 2015, 12:31

Dzięki istanbuł za rady zaraz sobie spisze i pojadę jutro do mechanika
Przegłuby wymieniałem , bo przy skręcie waliły i dawały oznaki zmęczenia a drążek to niby zdiagnozował właśnie to pukanie że to będzie to , nie udanie , nagram jeszcze filmik to ocenisz czy miałeś podobnie
Nic uciekam do pracy , dzięki za wskazówki !
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Mascot środa, 17 czerwca 2015, 21:10

Łącznik stabilizatora. Być może.
Jedź na stacje diagnostyczną i niech wjadą ci na szarpaki.
Jak wspomniałem, mogą to być łączniki stabilizatora ( miałem podobnie, stukało np.na łączeniu płyt na drodze ), lub łożyska mcpersona, chociaż one bardziej trzaskają niż stukają. Wyjątek przy dużej ilości małych nierówności - popukują.

Tuleje wahacza warto już zmienić z całym wahaczem. - jeśli masz ciut więcej gotówki. Różnica razem z robotą, będzie wynosiła ok 60 / 70 do 100 zł.
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez karbek środa, 17 czerwca 2015, 21:35

Dzięki za informacjee ! Lista zrobiona , jutro przed pracą pojadę go im zostawić i niech robią ... albo chociaż diagnozują ale to już u innego mechanika ;-) dzięki !
Probowałem nagrać , ale nie zabardzo ten dzwięk słychać za słaby sprzęt nagrywajacy ;-)
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez karbek czwartek, 18 czerwca 2015, 21:21

Odstawiłem autko zobaczymy co zdiagnozuje Mechanik Czarodziej :)
karbek
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam