Jeszcze raz opadający prędkościomierz

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Jeszcze raz opadający prędkościomierz

Postprzez slay czwartek, 17 stycznia 2013, 23:36

Zbieg okoliczności.
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez Szumak niedziela, 20 stycznia 2013, 13:10

Nie ma zbiegów okoliczności!
Nastąpiło przekroczenie stężenia krytycznego pH i doszło do miejscowej erupcji. To się nie mogło dobrze skończyć :lol:
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez 754b czwartek, 24 stycznia 2013, 22:30

Pozwolę podpiąć się pod temat, mam w radiu sterowanie głośnością zależnie od prędkości pojazdu. Wg schematu D7F czujnik prędkości jest wpięty do komputera i do zestawu liczników, pytanie: czy wiązka idzie przez radio do licznika, czy z licznika do radia, czy może radio bierze sygnał z komputera? Denerwuje mnie ściszanie/podgłaśnianie radia kiedy opada/wstaje wskazówka prędkościomierza. Ustawiałem już wartości speed od 1 do 5 - dużej różnicy w odbiorze nie zauważyłem. A i jeszcze zauważyłem, że kiedy licznik nie działa to auto mocno reaguje na odpuszczenie gazu - szarpie przy ruszaniu - wolnej jeździe bez gazu itp, czy Ecu wykorzystuje do czegoś ten sygnał?

Póki co czekam na wolne miejsce na kanale, żeby wymienić czujnik.

pozdrawiam
k.
moje blaszaki w pracy
-------------
był 1.9 '99 55KM z DE, zrobił 400.000 i uległ biodegradacji
jest 1.5 dCi '03 82KM z DE zrobił 79.000 mam go 2 tygodnie ciągle mnie zaskakuje :-( zaczynam tęsknić za starym klekotem ...
-------------
w domu 2litry w benzynie :-)
754b
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez michal piątek, 5 grudnia 2014, 23:41

Panowie wariuje mi już jakiś czas prędkościomierz zwłaszcza przy zmianie biegów, przy dojeżdżaniu do skrzyżowania (ledwo się toczy a pokazuje np. 200km/h Licznik też kłamie . Mam nagle dwa razy dalej do pracy a spalanie z wyliczenia wychodzi poniżej 4 litrów.
Co kolejno sprawdzić i jak aby wyszło bezkosztowo. Kolega mi ostatnio sugerował, że to brak masy. Wcześniej zaufany mechanik powiedział, że to z abs-em i znowu koszty (a wymieniał akurat silnik, turbinę, wtryski)
W zeszłym tygodniu sparzyłem się bo padł mi alternator. Warsztaty ogłaszające się jako elektromechaniczne na miejscu okazywały się rączkami do wymontowania alternatora i przywiezienia regenerowanego za grubą kasę. znalazłem panów , którzy naprawiali alternatory za 1/7 ceny , ale za cholerę nie mogli wyjąć alternatora (2 godziny -2 śruby) , a potem go tak zamontowali, że stanąłem w trasie, w nocy, w polu - na szczęście miałem latarkę i zobaczyłem, że nie włożyli wężyka doprowadzającego paliwo na swoje miejsce i został przecięty przez obracające się koło paska napędowego alternatora.
musiałem się zholować. Tak, że na razie mam dość "fachowców".
michal
helios 1.5 dci
michal
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez michal sobota, 20 grudnia 2014, 11:14

Są postępy i więcej znaków zapytania:
wyjąłem bezpiecznik oznaczony jako ABS - żadnych zmian (abs działa- po co ten bezpiecznik ?)
wyjąłem bezpiecznik z narysowaną tablicą zegarów - żadnych zmian (zegary działają -po co ten bezpiecznik ?)
odłączyłem kostkę trójżyłową którą pokazywaliście - prędkościomierz i licznik zaczęły działać prawidłowo (po co jest ta złączka i za co odpowiada, skoro bez niej działa licznik i ABS- w dodatku prawidłowo ???)
przeczyściłem złączkę i jakieś 100 km wszystko było dobrze, a teraz wariuje odwrotnie tj przy dodawaniu gazu.
O co chodzi z tą złączką ?
Pozdrawiam świątecznie
michal
helios 1.5 dci
michal
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 22 grudnia 2014, 08:47

Takie luźne skojarzenie - jeżeli coś działa mimo odpięcia bezpiecznika czy wypięcia jakiejś kostki, to być może ciągnie prąd "na lewo" na skutek braku masy gdzieś w instalacji, względnie przebicia na kablach.
Tak jak wariują tylne światła przy jej braku.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Poprzednia strona

Powrót do Pytam