DCI odpala i gaśnie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

DCI odpala i gaśnie

Postprzez Morello niedziela, 15 czerwca 2014, 19:58

Witam

Swoją przygodę z Kangoo rozpocząłem w zeszłym roku od zakupu zatartego skoczka o porywającej mocy 65 KM (1.5 DCI). Wymieniłem w nim wał, łożyska, panewki, jeden korbowód, pierścienie, całe uszczelnienie silnika, kompletny rozrząd oraz filtry. Głowica została przeszlifowana a turbina dostała nowe tulejki. Po tych zabiegach Kangoo jeździło kilka miesięcy aż do zatarcia pompy oraz oczywiście wtrysków. Niedawno dostałem używane wtryski i pompę (sprawdzone) oraz nowy CHRA turbiny ponieważ ta znowu zaczęła przepuszczać olej. Wszystko to wymieniłem (oczywiście cały układ paliwowy wraz ze zbiornikiem został wyczyszczony), wtryski zostały zakodowane. Silnik odpalił lecz pracował nierówno i głośno. Po krótkim rozgrzaniu zgasiłem go. Ponowne odpalenie skutkowało tym że silnik pracował ok. 2-3 sek. na obrotach ok 450-550 obr./sek. i gasł. Nie ma reakcji na pedał gazu - potencjometr i jego połączenie są sprawdzone - sprawne. Od czasu do czasu udaje się go odpalić na dłuższą chwilę lecz trzęsie się jak by miał się zaraz rozpaść. Ciśnienie na listwie CR w normie. Wtryski były odpowietrzone. Skanowanie CDIF/2 wykazało błąd sterownika po kilku próbach odpalenia. Nie mam już pomysłów co może być przyczyną takiej pracy silnika.

Mam nadzieję że ktoś będzie wiedział co się dzieje z tym silnikiem.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Adam
Morello
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: DCI odpala i gaśnie

Postprzez max niedziela, 15 czerwca 2014, 20:51

Witam,
Sterowniki ponoć potrafią się uszkodzić (autodata). Rozrząd bankowo poprawnie ustawiony? Może łatwiej i szybciej to zrób mu przelew na takim kulejącym silniku i daj znać co wiemy więcej.
Pozdrawiam
kangoo 2003 1.5dCi 48kW K9K 704 "kaleido"
"... nie myli się tylko ten co nic nie robi"
max
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio niedziela, 15 czerwca 2014, 21:05

Morello napisał(a): turbina dostała nowe tulejki
że co??? :o :shock: :? :roll:
Morello napisał(a):Wtryski były odpowietrzone
że co??? :o :shock: :? :roll:
Morello napisał(a): Skanowanie CDIF/2
tylko clip!
Morello napisał(a):co może być przyczyną takiej pracy silnika.
Morello napisał(a): używane wtryski
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Morello niedziela, 15 czerwca 2014, 21:38

branio:
ad1. Tak (z zestawem usczelek i innych) ale nie pomogło tak jak napisałem wcześniej ;)
ad2. Tak i nie wiem o co Ci chodzi.
ad3. W domu mam tylko CDIF-a
ad4. Wtryski były wyciągnięte ze sprawnego silnika ze znanego mi źródła oraz były testowane. Niestety mam tylko 19 lat i wydatek ponad 2k zł na wtryski, pompę i CHRA i tak był dla mnie przytłaczający - kupno nowych nie wchodziło w grę.

max: Jutro trochę przy nim pogrzebię i dam znać co i jak.
Pozdrawiam
Adam
Morello
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam