Witam
Swoją przygodę z Kangoo rozpocząłem w zeszłym roku od zakupu zatartego skoczka o porywającej mocy 65 KM (1.5 DCI). Wymieniłem w nim wał, łożyska, panewki, jeden korbowód, pierścienie, całe uszczelnienie silnika, kompletny rozrząd oraz filtry. Głowica została przeszlifowana a turbina dostała nowe tulejki. Po tych zabiegach Kangoo jeździło kilka miesięcy aż do zatarcia pompy oraz oczywiście wtrysków. Niedawno dostałem używane wtryski i pompę (sprawdzone) oraz nowy CHRA turbiny ponieważ ta znowu zaczęła przepuszczać olej. Wszystko to wymieniłem (oczywiście cały układ paliwowy wraz ze zbiornikiem został wyczyszczony), wtryski zostały zakodowane. Silnik odpalił lecz pracował nierówno i głośno. Po krótkim rozgrzaniu zgasiłem go. Ponowne odpalenie skutkowało tym że silnik pracował ok. 2-3 sek. na obrotach ok 450-550 obr./sek. i gasł. Nie ma reakcji na pedał gazu - potencjometr i jego połączenie są sprawdzone - sprawne. Od czasu do czasu udaje się go odpalić na dłuższą chwilę lecz trzęsie się jak by miał się zaraz rozpaść. Ciśnienie na listwie CR w normie. Wtryski były odpowietrzone. Skanowanie CDIF/2 wykazało błąd sterownika po kilku próbach odpalenia. Nie mam już pomysłów co może być przyczyną takiej pracy silnika.
Mam nadzieję że ktoś będzie wiedział co się dzieje z tym silnikiem.
Z góry dziękuje za pomoc.