Gaz w Kangoo - uwaga !!

Wiem jak coś zrobić lub mam wiedzę, którą chcę się podzielić z innymi

Postprzez Juri piątek, 18 lutego 2005, 17:39

Pomyłka . Wyrazy współczucia dla Rafała.
Juri
Kangoojunior
Kangoojunior

Gaz????

Postprzez kangooroo niedziela, 20 lutego 2005, 13:19

Sam mam zalozony gaz od okolo 2000km. Jesli idzie o instalacje jest w miare oki zuzycie gazu do paliwa wzroslo jednak okolo 20procent co jest wg mnie niemalo.
Dodatkowo dochodza koszty przegladow raz na 15tys czyli jeszcze nie znam kosztu ale na pewno swiece i filtry gazu( filtry okolo 80zl) a przeglady chyba niestety trzeba zrobic bo patrzac na obecna elektronike i jak sie to sypie nie jestem pelen optymizmu
Podsumowujac jezeli mialbym Kangoo ktore spala do 8litrow benzyny na pewno bym nie zalozyl gazu, niestety moje Kangoo 1.6 w jezdzie miejskiej i szybkiej na autostradzie w granicach 150do 160km potrzebuje prawie 10litrow porwalem sie na ta inwestycje lecz juz nie do konca jestem przekonany do jej sensu:( dodatkowy koszt to wyzej wymienione swiece i filtry plus przeglady oraz szybsze zuzycie silnika ...
Polecam dokladnie przeliczyc cala sprawe i pamietac ze dochodzi kolejny element ktory moze zmniejszyc bezawaryjnosc naszych torbaczy
A niestety wszyscy narzekaja na brak pieniedzy a nigdzie nie chca zrobic porzadnie do konca mimo ze wydalem niemalo bo 4400zl na swoja instalacje

Jarek1.6 16V + gaz
Jarek
kangooroo
Kangoojunior
Kangoojunior

Gaz????

Postprzez kangooroo niedziela, 20 lutego 2005, 13:20

Sam mam zalozony gaz od okolo 2000km. Jesli idzie o instalacje jest w miare oki zuzycie gazu do paliwa wzroslo jednak okolo 20procent co jest wg mnie niemalo.
Dodatkowo dochodza koszty przegladow raz na 15tys czyli jeszcze nie znam kosztu ale na pewno swiece i filtry gazu( filtry okolo 80zl) a przeglady chyba niestety trzeba zrobic bo patrzac na obecna elektronike i jak sie to sypie nie jestem pelen optymizmu
Podsumowujac jezeli mialbym Kangoo ktore spala do 8litrow benzyny na pewno bym nie zalozyl gazu, niestety moje Kangoo 1.6 w jezdzie miejskiej i szybkiej na autostradzie w granicach 150do 160km potrzebuje prawie 10litrow porwalem sie na ta inwestycje lecz juz nie do konca jestem przekonany do jej sensu:( dodatkowy koszt to wyzej wymienione swiece i filtry plus przeglady oraz szybsze zuzycie silnika ...
Polecam dokladnie przeliczyc cala sprawe i pamietac ze dochodzi kolejny element ktory moze zmniejszyc bezawaryjnosc naszych torbaczy
A niestety wszyscy narzekaja na brak pieniedzy a nigdzie nie chca zrobic porzadnie do konca mimo ze wydalem niemalo bo 4400zl na swoja instalacje

Jarek1.6 16V + gaz
Jarek
kangooroo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Juri niedziela, 20 lutego 2005, 15:06

Witam!!! Dobrze by było zrobić ankietę wśród kangurowców gazownikówna temat, czy warto montować gaz w naszych autkach? Wczoraj np. rozmawiałem z gościem z osiedla na , którym mieszkam na temat gazu . Bardzo niedawno zamontował gaz w Poldku z silinkiem Rovera i już ma problemy. Gaśnie mu , nie trzyma obrotów itp. Był u gazowników i za wiele mu nie zrobili. Mówił , że o ile tak będzie dalej , to każe im wymontować instalkę. Nie wiem , czy te instalacje są do kitu , czy ci co instalują nie mają pojęcia o tym co robią. Szkoda , że tak mało osób wypowiada się na forum na ten temat. Czyżby u reszty wszystko było oki? Pozdrawiam Juri.
Juri
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Rafal poniedziałek, 21 lutego 2005, 14:34

czy montowac gaz??? same z nim problemy ale przejechanie 1000km na benzynie to ok 270 pln , a na gazie 150pln.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

Postprzez Dziadek poniedziałek, 21 lutego 2005, 15:17

gaz to paliwo dodatkowe nigdy nie zastąpi benzyny.miałem dwa samochody na gaz i powiedziałem sobie że nigdy więcej takiego badziewia.dlatego pierwszego kangoorka kupiłem z silnikiem 1.2 żeby mało palił (7,5 litrów po mieście).gaz jest tańszy ale koszty eksploatacji
samochodu na gazie są wyższe.częste przeglądy instalacji,wymiana świec,przewodów zapłonowych,zużycie głowicy w dużo szybszym czasie
a to wszystko w zamian za pozorne oszczędności na paliwie. to tak jak w życiu,można oszczędzać jedząc same ziemniaki i zaoszczędzić parę groszy,ale taka dieta wcześniej czy później odbije się pawiem.

dziadek
dziadek
fireway 1.5 dci drzwi/80KM/wiśniowy metalik
Dziadek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Dziadek poniedziałek, 21 lutego 2005, 15:20

oczywiście można się ze mną nie zgodzić .to tylko moje osobiste zdanie
jako głos w dyskusji.
dziadek
fireway 1.5 dci drzwi/80KM/wiśniowy metalik
Dziadek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez orys poniedziałek, 21 lutego 2005, 16:00

Witam

Miałem Forda Fiestę na gaz, natłukłem kilometrów tyle że aż strach. Poza wymianami oleju, filtrów, świec i wydechów wiekszych problemów nie było oczywiście spowodowanych przez gaz, bo końcówki i inne detale to siadają na naszych doskonałych drogach bez względu na rodzaj zasilania silnika. Moje zdanie jest takie: gaz owszem ale nie do wszyskich samochodów, im starszy tym lepszy :wink:
Co do porównania "dziadka", nie zdążyło mi się odbić pawiem ponieważ wylądowałem fiestką na drzewie i samochód skończył na złomie, ale instalacja żyje i ma się dobrze w kolejnej fiescie którą śmigam na zmianę z żoną :lol: :lol: :lol:
Zapominam o wszyskich niedoskonałościach gazu w momęcie płacenia na stacji AUTOGAZU :lol:
Pozdrawim orys
Gwiezdny Pył 1.5 dci 65KM (kaleido)
orys
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez b_odo wtorek, 22 lutego 2005, 13:28

_ONE_ napisał(a):Założyłem instalację z sekwencyjnym wtryskiem za 3,600 zł do 1,4, przejechałem 10000 km i nic nie słyszałem o żadnych strzałach w kolektor czy gdzie indziej. Reduktor prod. LOV.TEC, zawór gazowy prod. Tomasetto, przełącznik i centralka firmy Diego. Pozdrawiam wszystkich. b_odo@wp.pl /Skierniewice/
b_odo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Gość czwartek, 24 lutego 2005, 15:13

Panie i Panowie :!:
Przyznaje ze gaz to pierdologia rzadkiej masci. :evil: :evil: Wiadomo, kolejny element ktory moze sie popsuc, :evil: ale nie lubie argumentow ze w sumie to drozej wychodzi, bo swiece kable, przeglady..... 8) 8) sprawdzmy :idea: :idea:
1. robie (dla przykladu) 30.000km rocznie
2. na kazdym 1000km (kangoo 1,4) oszczedzam na stacji 120pln
3. czyli po 30 000 mam w kieszeni 30x 120pln=3600pln :D :D
4. ale zeby nie bylo :( :( rozruch mam na benzynie wiec troche jej zuzyje, powiedzmy ze 2 tankowania po 100pln, i czasem zagalopuje sie i nie zatankuje gazu na czas wiec jade na fuelu, niech bedzie dla "roztrzepancow" 3 razy do roku po 15 zl. (45pln)
5. Przeglad intalacji :( 80 pln razem z wymiana filtra gazu (raz do roku)
6. Wymiana filtra powietrza (10 zl) (a na benzynie powiedzmy co drugi rok, wiec zeby bylo uczciwie biore polowe kosztow czyli 5pln)
7. No i swiece, gadaj o tych swiecach jakby to nie wiem jaki koszt byl :D :D :D Takie dobre to za 25pln mozna kupic, czyli kolejna 100pln do rachunku
8. Chcecie kable??? Prosze deLuxe za 100pln (jak szalec to szalec) ale juz bez przesady, nie co rok tylko co 2, czyli rocznie 50pln.
(. zsumujmy nasze przemysleni :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
SUMA zastraszajaca 480 pln :!: :!: :!:
3600 - 480zl = 3120 zostaje w kieszeni. Bylo nie bylo zostaje ponad 3000 zl rocznie, sporo?? mozna pojezdzic za taka kase. Pozatym auto jest zadbane, wliczylem chyba wszystko, nawet roztargnienie kierowcy, jezeli ktos ma jakis pomysl co jeszcze dodac odjac piszcie. Ale dodam jeszcze ze jak ktos jezdzi wiecej to wiecej zaoszczedza, gaz jest bezsiarkowy (przeciwnie do benzyny) zywotnosc wydechu wielkrotnie sie zwieksza, nasz srodowisko ma sie znacznie lepiej. Zostaje jeszcze kwestia luzow zaworowych, u mnie po 17tys, nie bylo znacznej zmiany, wiec wspolnie z majstrem stwierdzilismy ze spokojnie 30.000 mozna jezdzic, a po 30.000, tak czy inaczej zalecaja sprawdzic, wiec nie wliczam tego!!!
No i ostatnia rzecz: jak wjezdzalem na stacje to zegnalem sie 170pln-ami, a teraz na raz wychodzi z niego maxymalnie 50zl (dobrze to dziala na psychike)
I tak nikogo nie przekonam, ale chcialem raz i porzadnie wyjasnic , jak to jest z ta ekonomika gazu....
pozdrawiam wszystkich, niezalogowany Szaman (moj komp. narazie na L4)
Gość

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wiem