Witam wszystkich

Zanim zaczniesz pisać w innych działach przedstaw się

Re: Witam wszystkich

Postprzez Podmiejski środa, 13 stycznia 2016, 10:48

Zawsze mi się Scenic podobał...a ten 4x4 wygląda bardzo bojowo!
Z tym że wygrywa lenistwo praktyczne - ach te boczne drzwi do Kangura.. (y) !
Twoje fotele to skóra?
Widzę że nieźle dopieszczony - dobrze że daleko mieszkasz ... :-)
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez ZygaM środa, 13 stycznia 2016, 20:43

Pawelpigo napisał(a):Fajny Scenic, podobają mi się auta na wszystkie łapy, ale na razie odstraszają mnie koszta eksploatacji i ewentualnych awarii :D Ale kiedyś jak mnie będzi stać :lol: Nietypowo umieszczone radio, wygodne to podczas jazdy? Ja już wypatrzyłem od kolegów z forum i montuje swoje pod półką lotniczą, bedzie jak w ciężarówce :D A tonfa to do obijania śniegu z nadkoli? 8-)

No mnie i żonie też się podoba, ma dożywocie, kupiłem lekko biedaka. Dokupiłem sporo aby tak wyglądał, począwszy od drugiego kompletu alufelg oryginalne INCA, półkę roletką bagażnika, oryginalny bagażnik na dach, lotkę na tylną szybę. Teraz poluję na orurowanie ale tylko boczne, no i nie mam zamiaru wydać na to po 1000 zł na stronę - takie są ceny u tuningerów, przedni kangur rurowy mi się nie widzi na takim aucie. Prowadzę już nawet rozmowy z producentem / kostruktorem barierek aluminiowych z rejonu Tarczyna i wstępnie się zgodził na wykonanie gadżetu po 200 zł za sztukę, może taniej, ale wiosną, bo musi dokonać pomiarowania i spawań specjalnych, aby nie rdzewiały.
Koszty napraw? Są takie same jak przy zwykłym Scenic I ph II, jedyne mankamenty, to z drobniejszych: amory przednie muszą być z uchem do mocowania przewodu ABS (105 zł gazowo olejowe Sachs), tył to jest ten sam, siłowniki klapy górnej w sklepie ponad 200 zł/szt, ale wyczailiśmy z kolegą branio, że pasują z CLIO II i to wystarczy jedna sztuka, przy dwóch nowych - nie zamkniesz, za 68 zł. U niego zaopatruję się w części nowe i pojadę do niego na wymianę sprzęgła w "nowym" Kangoo. Największym utrapieniem w RX4 jest wał (w serwisie około 8000 zł), ale w Ropczycach jest magik i robi to na maxa za około 2200 zł, włącznie z przeróbką że wał jest rozbieralny do wymiany łożysk podpór i na krzyżaki z kalamitkami do uzupełniania smaru. Teraz koledzy wyczaili gościa spod Żywca. A tak naprawdę, wystarczy zapytać w każdym klubie jazdy offrood, oni mają swoje zaufane warsztaty i wiedzą gdzie jestem dobry fachman. W Kangoo o ile moja wiedza jest prawidłowa, układ napędowy jest ten sam co w RX4, firmy Steyer/Puch. Tu trzeba wiedzieć, że w Poznaniu jest firma, która sprzedaje łącznik gumowy wał/wiskoza i oszukują, natomiast podpory wału pasują od Mercedesa W124.
Radio CB mi nie przeszkadza, przecież nie patrzę na nie podczas jazdy. W Kangoo jest więcej możliwości na montaż takowego, myślałem o podwieszeniu w podłokietnik fotela, ale ... Tonfa? Hm, zagadka? Ale to już ostatni rok.

Podmiejski napisał(a):...Twoje fotele to skóra?
Widzę że nieźle dopieszczony - dobrze że daleko mieszkasz ... :-)

Tak to jest skóra twarda, ale podgrzewane fabrycznie, mają swoje włączniki i działają na zasadzie jak lusterka, załączają się kiedy temperatura jest poniżej +5C no i pod warunkiem, że mają obciążenie. jeśli nikt na nim nie siedzi - nie grzeją. Ja obszedłem ten patent i moje grzeją nawet jak nikt nie siedzi - zwarłem czujnik obciążeniowy który jest na szynie dolnej fotela, ale nauczyliśmy się z żoną wyłączać go za chwilę.
Daleko mieszkam, ale czy to dobrze? :lol: W mojej okolicy po moim zakupie w 2010 roku, pojawiły się 3 kolejne z rok temu, ale szare - już nie mają takiego wizerunku.
Jest - Scenic RX4 (2.0 16V '00) + LPG
Jest - Scenic II (2.0 16V '03) + LPG
Jest - TGB Bullet (50 '14)
Jest - Koleos I 4x4 (2.0DCi '08)
Jest - Koleos I 4x4 (2.0DCi '09)
ZygaM
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez pepoo74 piątek, 15 stycznia 2016, 14:44

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy kangurków ,i tych nieszczęśliwych też ;)
Jutro prawdopodobnie zostanę posiadaczem jednego z egzemplarzy "francuskiej myśli technicznej" :D
Więc od razu będę miał prośbę do znawców tematu o ewentualną ocenę wybranego egzemplarza.
pozdrawiam
pp
Renault Kangoo 1.2 16V 2003r.
Fiat Ulysse 2.0 16 V 2000r.
Fiat Barchett Riviera 1.8 16V 2000r.
pepoo74
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez slay piątek, 15 stycznia 2016, 15:56

Nie lepsza będzie ocena przed zakupem? :)
Witamy.

O widzę już jest ;)
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez Podmiejski piątek, 15 stycznia 2016, 22:04

Slay.... daj mu się nacieszyć :-)
gdzie widzisz Wielki Detektywie?

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez ZygaM sobota, 16 stycznia 2016, 19:17

Kupiłem, zbiłem cenę z 8200 na 6500. Jutro to jakoś opiszę, jakieś zdjęcia, może jakąś galerię albo offtopa założę, ale nie widzę działu o galerii. Może można to zrobić w tym temacie?
ZygaM
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Marek_Bielsko sobota, 16 stycznia 2016, 19:37

Najlepiej zrobić to w swoim nowym wątku w dziale "mój kangoor" :)
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Podmiejski sobota, 16 stycznia 2016, 20:23

OOOO!
Gratulacje!
Sporo w dół... :-)

Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez ZygaM sobota, 16 stycznia 2016, 20:24

Dzięki, już załapałem. Jutro postaram się zadziałać.
ZygaM
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Jestem tu nowy